Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije     ·     Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni     ·     Danas isplata redovne naknade za nezaposlene     ·     Sneg paralisa Hrvatsku: Delovi autoputeva osvanuli pod snegom     ·     Devojčica (12) teško povredjena na hipodromu u Beogradu prevezena u Tiršovu     ·     Gorsko jezero usred borove šume, prirodna oaza o kojoj se malo zna: Meštani pripremaju pravo veselje za 1. maj, sa pečenjem i trubačima- tipično po srpski (FOTO)     ·     Mašinovodja spasio psa sigurne smrti     ·     Počela sednica Saveta bezbednosti UN: Vučić predstavlja Srbiju     ·     Ovo je zvanično najlepše selo u Evropi i ima najstariju apoteku: Olimje u Sloveniji krije nestvarne predele, monasi u zamku starom 1.000 godina se i danas bave medicinom (FOTO)     ·     Ne žele da plaćaju ulaz u prirodu koja im je u blizini kuća: Obustavljena naplata taksi u NP Tara ali samo za vozače koji imaju užičke tablice     ·     Drogiran seo za volan škode, pa dao gas: Gornjomilanovčanin poslat na trežnjenje zbog konzumiranja kokaina tokom vožnje     ·     Sve je nestalo za par sati,gradili smo ga volonterski i uložili puno truda i rada: Potresne slike sa lica mesta, od planinarskog doma kod Tutina ostalo samo zgarište (FOTO)     ·    


Saobraćajne kamere detektovaće pijane vozače


Nova generacija nadzornih kamera, koja se temelji na veštačkoj inteligenciji, moći će da detektuje vozače pod uticajem alkohola.

Novu generaciju kamera razvija australijska kompanija "Acusensus" s tamošnjom Saveznom kancelarijom za bezbednost saobraćaja i Univerzitetom Grifit. Radi se o kamerama koje će moći da detektuju ponašanje vozača za volanom i da ga klasifikuju a na osnovu dostupnih informacija i prepoznaju pojedine obrasce ponašanja, piše Car Expert.

Kod prebrze vožnje je lako detektovati prekršioca, ali ove kamere u obzir će uzimati i putanju vozila, poprečne pokrete unutar voznih traka i još niz faktora koji pomažu u definisanju vozačeve pažnje.

Kako saznaje 7News, tokom razvoja je korišćen simulator s računarski generisanim putevima u pojedinim australijskim gradovima kako bi sistem naučio da razlikuje ponašanje treznog i pijanog vozača.

Konačan rezultat bi bio da kamere, odnosno njihov operativni sistem u stvarnom vremenu obrađuje podatke i informacije šalje u policijski sistem, koji dalje informacije šalje pojedinim policijskim službenicima.

U prvoj fazi testiranja sistem će biti postavljen fiksno, a nadziraće ga policijski službenici. Dakle, snimci će obrađivati softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji i detektovati pijane vozače, a zatim odmah obaveštavati policiju, koja će zaustaviti vozilo.

Cilj je smanjiti broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju vožnji pod uticajem droga ili alkohola, a povod je bila vrlo uspešna implementacija kamera sa sistemom za otkrivanje korišćenja mobilnih telefona.

Naime, uvođenjem Acusensusovog sistema u Novom Južnom Velsu broj prestupa povezan s korišćenjem mobilnih telefona smanjio se čak šest puta.


27.03.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO