Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvide svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·     Avantura kreće, počinje letnja sezona čuvenog voza na Mokroj Gori: Šarganskom osmicom za 1.200 dinara, cena karte za decu duplo niža     ·    


Autor: RINA.rs


Crvene, sočne i slatke kao šećer: Domaće jagode stižu na srpske pijace za samo deset dana, Dragan iz Zagorice bere ovo voće pre drugih a već unapred je sve rasprodato (FOTO)


opola - Na rafove marketa širom Srbije stigle su prve uvozne jagode, a njihova paprena cena neretko kupce ostavlja u nedoumici da li da ih kupuju na komad ili ipak na kilogram. Međutim, dobe vesti stižu iz srpskih plastenika jer će prve domaće, sočne i slatke jagode biti u prodaji za manje od deset dana. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole na 30 ari svoje zemlje podigao je plastenike u kojima je posadio upravo ovo voće i sitno se odbrojava do početka berbe.


- Proizvodnja u plastenicima je jako zahtevan proces, ali sa druge strane, na taj način možeš da proizvedeš jagodu kada je na tržištu nema niko. Ja sam posadio sortu kleri koja prva dolazi na rod, spremna je za berbu za desetak dana i od nje nema slađe. Svaka kućica jagoda meni donese do 800 grama, a ja sam posadio preko tri hiljade kućica u plastenicima i pet pod otvorenim nebom - kazao je za agenciju RINA, Dragan Jovanović iz Zagorice.


Za jagode koje prve stižu na rod, Dragan je odmah pronašao kupce. Stoga se samo čeka da se plodovi oberu, a plasman po zadovoljavajućoj ceni već je zagarantovan.


- Odmah sva roba ode, na unapred dogovorenu cenu od 500-600 dinara za jedan kilogram to ode ko od šale. Čak, ja moju jagodu prodajem i na beogradskoj pijaci. Ne mogu da naberem koliko traže, znajući da je organska i neprskana. Dosta njih dolazi i sami beru jagode u plasteniku, ostave novac i odu. Dok kod nekih koji su posadili kasnije sorte stigne na rod, ja sam svoje davno obrao i rasprodao po dobroj ceni, dodao je Dragan.


Prema njegovim rečima jagoda nije zahtevna voćna vrsta, brzo stiže na rod i lako se razmnožava, pa ovaj domaćin planira da uveća svoj zasad.


29.03.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO