Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije


Kragujevac - Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije održanom u sredu osvojila je kompanija Spot It” iz Medicinske škole u Čačku. Ovi srednjoškolci su napravili aplikaciju koja korisniku nudi pregled slobodnih mesta u ugostiteljskim objektima kao i mogućnost rezervacije.

Drugo mesto pripalo je kompaniji "TeddyAir" koju čine učenici iste škole u Čačku i koji izrađuju igračke od restlova u obliku medvedića koje u sebi imaju prečišćivače vazduha koji ispuštaju jone u radijusu od 2m.
Učenička kompanija „Under Our Ving” iz Tehničke škole u Šapcu osvojila je treće mesto sa 3D štampanim biorazgradivim kućicama za ptice modernog dizajna.
Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, centralna i jugoistočna Srbija, i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istambulu.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudilo je 18 učeničkih kompanija iz Prijepolja, Čačka, Ivanjice, Požege, Šapca, Užica, Krupnja, Guče i Gornjeg Milanovca, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Ačivment koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.


30.03.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO