Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Od igle do lokomotive u kući u srcu Šumadije: Nikodije je pola veka strastven kolekcionar, u svojoj zbirci ima i nemački sef iz Drugog svetskog rata (FOTO)


Rača - Već pola veka trgovac Nikodije Srećković slaže eksponat po eksponat u svom dvorištu koje se nalazi na pola puta izmedju Rače i Kragujevca. I gotovo da nema mesta u kući, na krovu garaže ili dvorištu koje nije krcato i to od poda do krova. Poslednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema poslednjem brojanju u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta.

- Kuća u kojoj živim bila je najsiromašija u čitavoj Šumadiji, moj otac je kopao bunare nakon čega je ostao bez vida u 40 godini života. Od tada želim sam da obogatim svoje domaćinstvo. Kolekciju koju ja imam, skupljam od svoje petaneste godine i tako poslednjih pedeset. Za svaki eksponat ja sam radio u nadnici kako bi na taj način otkupio i preneo kod sebe u svoj etno muzej - priča za agenciju RINA, Nikodije iz sela Veliko Krčmare. 

On se ponosi kolekcijom koja je sačuvana čak iz Prvog i Drugog svetskog rata, od kola do oružja i drugih predmeta.

- Kola iz Drugog svetskog rata koja su vukla dva konja, na kojima su sedela i dva vojnika, natovareni municijom i hranom, a sa zadnje strane kačili su top koji su vukli preko Solunskog fronta. Uspeo sam da nadjem i sef iz tog perioda koji je i dalje ispravan i otključava se sa dva ključa. Imam i nemačku kosačicu iz tog vremena koju su vukli konji i ona je takodje ispravna, nju je proizveo nemac Harting i ona se i dalje drži pod ključem  - dodaje on.

Najveći deo njegovog dvorišta zauzimaju bačve raznih dimenzija, i u toj kolekciji nedostaje samo jedno bure.

- Ja kao dete nisam zapamtio da je moj otac imao ijedno bure, ja sam to zapatio i želeo da imam, pa sam sakupio veliku kolekciju bačvi, i najveća je od 7.000 litara dok je najmanja koju imam od jedne tone, a sada tragam da nadjem još jedno bure pa ću tada da napravim kafić i  da stavim ležaljke - ističe Srećković.

Njegova dečačka želja bila je da zaspi ispod dobro izvezenog ćilima, koju je sebi ostvario tek kada je napunio 18 godina.

- Nismo imali u kući nijedan ćilim, počeo sam da sakupljam i dospeo sam do kolekcije od 50 komada, ručno izrađenih koje sam postavio na ogradu da krase kuću.

Police i ormari u njegovoj kući puni su raznih predmeta, i na samom ulazu stoji nemački šlem iz Drugog svetskog rata

- Jasno se na ovom šlemu vide dve rupe od metka, on je probio levu stranu šlema i izašao je na suprotnoj strani i od silne detonacije šlem je napukao preko pola, a vojnik koji ga je nosio nije živ. 

Ovaj vredni sakupljač raznih antikviteta, sakuplja predmete iz novije istorije, pa se u njegovoj zbirci mogu pronaći komadi sa likovima Tita i Draže i drugih predmeta. On potvrđuje je da za 50 godina vrednog sakupljanja njegova kolekcija sada broji preko 100.000 raznih eksponata.


18.04.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO