Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


I Čačak ima doktore za ponos: Svih šest specijalista oftalmologije radi operacije katarakte, maksimalno smanjene liste čekanja


Čačak – Očno odeljenje čačanske bolnice, jedinstveno je u Srbiji po tome što svih šest zaposlenih specijalista oftalmologije radi operacije katarakte najsavremenijom metodom.

- Radi se o metodi operacije katarakte najsavremenijom metodom, to je mikrohirurška, mikroinciziona tehnika. Ono što je intersantno za naše odeljenje je, što je Danica Grujičić, ministarka zdravlja I primetila, a to je da svih šest specijalista oftalmologije, koji ovde rade dva muškarca i četiri koleginice obavljamo ovu metodu, donosno svi smo operatori”, rekla je za RINU dr Slađana Ranitović, načelnica očnog odeljenja čačanske Opšte bolnice.

Ona je istakla da su upravo zbog angažovansti svih lekara na očnom odeljenju liste čekanja za operacije katarakte smanjene.

- S obzirom na to da veliki broj nas kolega operiše, čeka se manje, nego u drugim centrima u Srbiji, to je čekanje najviše nekoliko meseci. Mi smo 2019. godine, čak uspeli da ukinemo potpuno listu čekanja, ali malo nas je korona omela i usporila nam rad, međutim, nadamo se da će to I dalje ići brzim tempom, kao I ranije”, pojasnila je dr Ranitović.

Ka Opštoj bolnici u Čačku i očnom odeljenju gravitira čitav Moravički okrug, što je oko 200.000 stanovnika koji ukoliko moraju, dolaze tu na oftalmološke preglede. Dalji planovi su, naravno, usavršavanje rada što podrazumeva nove tehnologije, ali i prijem mladih lekara, kako bi se kadar obnovio.

- Takođe, moram da naglasim, u prethodnoj godini smo dobili veoma vredne aparate zahvaljujući ličnom angažmanu našeg direktora Dejana Dabića I menadžmenta bolnice. Naše čačanske firme i privrednici su kupili dva vredna aparata biomikroskop i kompjuterizovan tonometer, vrednost tih aparata je oko 20 000 evra. Ministarka Grujičoć je prilikom posete je naglasila da je zadovoljna našim radom, obećala je da ćemo dobiti i novi operacioni mikroskop”, zaključila je dr Ranitović.


19.04.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO