Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·     Bujični potoci se izlili i potopili puteve u selima Požege: U Užicu pala ogromna količina kiše - situacija u Zapadnoj Srbiji nakon oluje se stabilizuje     ·     Prve slike izvlačenja teretnjaka koji je sleteo sa autoputa kod Preljine: Nadležni apeluju na dodatan oprez (FOTO)     ·     Čitavu noć smo na nogama, konačno se situacija stabilizuje: Besana noć iza gradjanski Novog Pazara, reke se vratile u svoja korita (FOTO)(VIDEO)     ·     Evakuisane dve osobe iz zaglavljenog vozila, dok su jedno lice vatrogasci izneli iz kuće: Nevreme napravilo katastrofu u Novom Pazaru (VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Spasio ga sigurne smrti, jer da ga nije uzeo sa ulice uginio bi za jedan dan: Aleksandar u centru Čačka pronašao iznemoglog srpskog visokoletača, vazdušna struja goluba nosila preko 80 kilometara


Čačak - Neobičan gost, čudnim spletom okolnosti, iznemogao i na ivici života i smrti stigao je u Čačak. Na ulici u centru grada, Aleksandar Makismović ugledao je goluba koji se bori da preživi, a kako je imao prseten na nozi znao je da nekom pripada i da je zalutao.

- Polako sam prišao da ga uzmem, a kako je bio u jako lošem stanju i da je hteo nije mogao da pobegne. Nisam mogao da dozvolim da strada, a pošto je imao prsten oko noge odmah sam kontaktirao prijatelja golubara koji ima katalog u kom su ubeleženi svi golobuvi kod nas i pokušali smo da pronađemo kome ovaj lepotan pripada, rekao je Aleksandar za RINU.

On dodaje da su odmah videli da je u ptanju takmičarski golub, koji pripada rasi čuvenih srpskih visokoletača. Sklonili su ga sa ulice i pružili svu neophodnu negu kako bi preživeo i tako spasili sigurne smrti. Da ga niko nije uzeo sa ulice, skoro sigurno bi uginuo tokom dana.

- Ispostavilo se da je to golub izvesnog Neša iz Lazarevca. Kad smo ga pozvali telefonom prijatno se iznenadio, jer pošto e krenuo da sprema golubove za takmičenje u čestvrtak pustio čitavo jato i sve ih je odnela jaka vazdušna struja. Svi su mu nestali, a samo je ovaj jedan pronađen u Čačku. Kako je rekao, golub kog smo mi pronašli je izuzetan letač i srećan je što je bar njega uspeo da vrati, ističe Aleksandar koji je inače nadležni u ZOO Higijeni Čačak pa zato i ne treba da čudi njegova briga koju je pokazao prema iznemogloj ptici.

Srpski visokoletač je sportski golub iz rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nas i u svetu. Odgajivači su mnogo decenija posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vreme njegovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta na primer pismonoša ili lepezana, kod visokoletača se isključivo ocenjuje let – visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu.

U Srbiji ima više od 20000 odgajivača srspkog visokoletača, koji je i ptica predstavljena na simbolu Golubarskog saveza Srbije.

 


24.04.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO