Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Od izletišta prepunog za 1. maj sada je ostala samo zvezda petokraka: Brdo Ravana iznad Ivanjice zaraslo u korov, a nekada se tu okupljala elita (FOTO)


Ivanjica - Nekada popularno izletište i centralno mesto svih dešavanja, a danas obraslo gustom šumom u koju retko ko zalazi. Brdo Ravana smešteno na samo nekoliko stotina metara od centra Ivanjice veoma je značajan istorijski lokalitet. Ako bi vas put tu naveo ništa ne bi ukazivalo na njegovu specifičnost, ali kad se gleda iz vazduha potpuno drugačija priča. Jasno se iz ptičije perspektive vidi zvezda petokraka koja je zapravo spomenik borcima palim u Drugom svetskom ratu.

- Na ovom mestu nekada je postojao ugostiteljski objekat u koji je dolazila sama elita Ivanjice, to je bilo glavno mesto za okupljanje i druženje. Nakon završenog Drugog svetskog rata, taj objekat je demontiran i prenet na drugu lokaciju, a zemljište na poklon dobija Udruženje boraca. Tu je sahranjeno nekoliko vojnika koji su izgubili život u ratu i zato je i izgrađen sam kompleks u obliku petokrake, gde se na spomen ploči nalaze imena nastradalih", rekao je za RINU poznati hroničar opštine na Moravici, Raško Nešovanović.

Od kako je na tom mestu izgrađen somenik, tu su se održavali kulturno-umetnički-programi i polaganje cveća sve do 70 godina prošlog veka. Svoj zenit slave brdo Ravana imalo je tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada je skoro svaki Ivanjičanin nakon radog vremana upravo tu dolazio da uživa u prirodi.

- Svi su tu išli u šetnju, priroda je netaknuta i prelepa. Uveče je bila idealno romantično mesto za zaljubljene parove. Onda je sve prestalo, tamo sada retko ko da zalazi. Valjda su se pojavila neka nova mesta, modernija i urbanija. Ravana je gotovo zaboravljena i neuslovna, jer se sada kraj pešačke staze nazire nakon jednog kilometra", prisećaju se meštani koji su svoje, kako kažu, najlepše godine proveli na tom brdu.

Ovo mesto i dalje očarava svojom lepotom, a brdo Ravana bogato istorijom i nestvarnim pejzažima čeka Ianjičane da joj se vrate.


30.04.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO