Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Nikad tužniji Đurđevdan obeležava se u Srbiji: Domaćini doneli kolač i žito u crkvu, a njihove molitve upućene su nedužnim žrtvama (FOTO)


Čačak – Jedna od najvećih srpskih slava, Đurđevdan, obeležava se danas širom Srbije. Ipak, zbog tragedija koja su pogodile našu zemlju uoči ovog praznika ovo je jedan od najtužnijih Đurđevdana koji se proslavlja kod nas. Domaćini su i ovog jutra poranili sa slavskim kolačem u crkvu, ali sve njihove molitve, kako kažu, danas su upućene za nastradale.

- Od slave nismo odustajali ni kad je bilo bombardovanje, niti epidemija korona virusa, ali ovaj Đurđevdan je najteži. Toliko nevine dece u našoj zemlji je ubijeno, da ni o čemu drugom ne možemo da mislimo od srede, već samo na to. Molimo se, i jutros smo im ponovo zapalili sveće kad smo otišli u crkvu da prelomimo kolač, rekla je za RINU domaćica Milica Lazarević iz Čačka.

Đurđevdan je praznik koji se smatra za granicu između zime i leta, verovalo se da ako je na ovaj dan vedro da će biti plodna cela godina, a ako bude padala kiša da će leto biti sušno. Prema verovanju žito se u crkvu nosi za pretke, a kolač za dobru budućnost potomaka.

- Moraju deca više da se okrenu veri i porodici. Sve ovo nam se i dešava jer je porodica izgubila svoju ulogu. Većinu dece, čast izuzecima, sada nam vaspitavaju društvene mreže i viber grupe. Zato smo ovde gde jesmo, niko nema ni straha ni sramote, dodaje Milica.

 


06.05.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO