Preminuo muzičar Toni Montano     ·     Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·    


Dr Pajović: Razlika rada u lekarskoj praksi na relaciji selo – grad


Čačak – Oduvek se pravila razlika na relaciji selo grad, pa i kada je zdravlje u pitanju. Kažu, kada gradski lekar krene na teren ponese instrumente, a seoski gumene čizme, ili, pak, kako ponegde kažu, lekar u gradu mora da ima medicinsko znanje, dok lekar na seoskom području, mora da poznaje genezu meštana, čak i do desetak okolnih sela.

Dr Aleksandar Pajović, svoju lekarsku karijeru je započeo kao seoski lekar u Dragačevu, a danas je direktor čačanskog Doma zdravlja.

„Velika je razlika lekarske prakse na selu I u gradu, ali je razlika u korist pacijenata. Lekar na seoskom području je bliži sa pacijentima, on mora da zna koje su njihove bolesti I koje su njihove teškoće. Kad kažem teškoće, to je njegova porodična situacija, jer na seoskom području pacijent kada dođe, on kod lekara dođe, ne samo da bi se pregledao I dobio lek, nego da kažei šta ga tišti, da razgovara o svojim tegobama. Nekada stariji ljudi, odnosno pacijenti pričaju o svojoj deci koja su možda negde u inostranstvu, koja će doći ovog leta, a zna da možda neće doći. Mnogo više ima duše, mnogo više bliskosti između pacijenata I lekara koji rade na seoskom području. U gradu, normalno, radi se takođe normalno i stručno, sve to stoji, ali manje je vremena za blizak kontakt sa pacijentom. Što se znanja tiče, znanja treba više, ako radite sami, ako nemate kolegu pored sebe, ako nemate 50 konsultanata u bolnici, kao mi danas. Dakle, rad sa pacijentima na selu nešto što prija I što stavar jedan bliski kontakt sa pacijentima na terenu”, pojasnio je dr Pajović.

Ono što se može reći, dr Pajović i dan danas radi sa osmehom na licu svoj posao i ponosno nosi beli mantil.

„jednostavno kad se čovek opredeli za tu profesiju, I svako od nas lekara mora da bude svestan, da neko doalzi sa nekim svojim problemom manjim ili većim, te da moramo jedni druge da razumemo. Ako neko ne želi da radi ovaj posao sa pažnjom, sa željom, sa empatijom prema pacijentima i ljudima znači da i ne treba to da radi”, zaključio je dr Pajović.


25.05.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO