Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Malinari traže minimum tri evra za kilogram crvenog zlata ove sezone: Sitno se odbrojava do početka berbe malina, cena još uvek nije poznata (FOTO)


Ivanjica - Sitno se odbrojova do ovogodišnje sezone berbe malina. Osim što imaju prblem kako naći radnike, malinari će zbog loših vremenskih uslova koji nisu pogodovali ovom voću obrati i 30 odsto roda manje, a i kvalitet polodova je upitan. Ono što željno, ali i sa zebnjom očekuju jeste ovogodišnja cena crvenog zlata.

Asocijacija malinara Srbije imala je sastanak sa ministarkom poljoprivrede na kom su razgovarali o akontnoj ceni ovogodišnjeg roda i prilazima do malinjaka koji su uništeni u nevremenu.

- Pitali smo da li je moguće da neko izadje sa cenom od 200 dinara za rod 2023. godine. Ako se uzmu u obzir uslovi obrade u prošloj godini i uporedimo sa proizvodnjom u ovoj, imamo skuplju i težu proizvodnju za 30 posto zbog poskupljenja repromaterijala i energenata. Ono sto je realno i za nas i za otkupljivače je cena od tri eura sa tendencojom rasta zbog situacije u kojoj se nalazimo, rekao je za RINU Dobrivoje Radović predsednik Asocojacije malinara Srbije.

Zbog lagerovanja velikih količina maline od prošle godine hladnjačari su došli u veliki problem, a Ministarstvo poljoprivrede pomoglo je velike i male hladnjače kroz reprogram moratorijum, odobrenje sredstava od 300 dinara po kilogramu za rod iz 2022. uz uslove šest meseci grejs perioda i šest meseci rok vracanja uz garanciju neprodate robe.

- Ono što smo mi iz Asocijacije malinara tražili ministarka je rekla da će pomoći i pomognuto je sa 300 dinara za prošlogodisnji rod raznovrsnim benefitima, sa manjim procentom proizvodnje od prošle godine zbog vremenskih nepogoda, dodaje Radović.

Resorno ministarstvo raspisalo je i hitan nalog da se svi nekategodirsani putni pravci do malinjaka urede kako bi proizvođači mogli što pre da udju u svoje malinjake gde bi mogli da primene svoje agrotehničke mere i da obave berbu.


14.06.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO