Isplivale nove informacije o tragediji: Požnat uzrok pada helikoptera u Iranu u kome se nalazio predsednik Ebrahim Raisi     ·     Smeće se više gomilati neće: Od danas se iz Čačka odvozi na kraljevačku deponiju, svaki dan na Transfer stanicu stigne oko 150 tona otpada ali građani nemaju razloga za brigu (FOTO)(VIDEO)     ·     Kakva prelepa slika u ariljskim selima: Na stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi (FOTO)     ·     Ministarka Djedović razgovarala sa ambasadorkom Rumunije     ·     Menjali grad za malo srpsko selo: Stefan kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom i kaže - ovo je najbolja odluka koju sam doneo (FOTO)     ·     Nije im do slavlja - otkazana proslava polumature, a učenicima prete sankcije za teži prekršaj: Ovo je epilog požara u osnovnoj školi, đaci bakljama zapalili krov     ·     Uhapšen taksista u Beogradu: Devojku (18) dodirivao u automobilu i vulgarno joj se obraćao     ·     U Srbiji toplo, lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom     ·     Neverovatna nezgoda u Užicu: Vozač seata naleteo na otvorenu šahtu i isprevrtao se na putu     ·     Prve slike spašavanja kod Mionice, teren jako nepristupačan: Vatrogasci konopcima izvukli ženu iz provalije duboke 50 metara (FOTO)     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama u selu Struganik: Žena pala u provaliju duboku oko 60 metara, vatrogasci-spasioci izvlačili je konopcima     ·    


Autor: RINA.rs


Samo jedna hladnjača ponudila 250, ostale stale na 200 dinara: Muke po malinarima ne prestaju, ali uprkos tome u selo Skokuće kod Prijepolja stiglo 500 berača crvenog zlata (FOTO)


Prijepolje - Sezona branja crvenog zlata u prijepoljskom kraju uveliko je počela. Iako je cena još uvek pod znakom pitanja, domaćini su na vreme obezbedili radnu snagu. U selu Skokuće, u fabrike pod otvorenim nebom stiglo je preko 500 radnika u potrazi za poslom, spremni da zarade dobru platu za dvadesetak Dana. Njegoš Stojadinović koji pod zasadom maline ima preko 80 ari, ističe da je rod dobrog kvaliteta i da će, bez obzira na sve probleme, njihova malina naći svog kupca.

- Samo u ovom selu ima preko 160 kuća koji se bave malinom. Pored neizvesne proizvodnje maline, bili smo u problemu gde naći i berače, bili smo prinudjeni da ih tražimo po celoj Srbiji. Trenutna njihova dnevnica je 4000 dinara plus hrana, mada se dosta njih u zavisnosti od kvaliteta maline opredeljuju da beru po kilogramu. Jedan dobar berač u malinjaku može da zaradi i preko 60 evra - kazao je za RINU, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja.

On ističe da pored neizvesne proizvodnje ovog voća, dodatnu muku im zadaje ovogodišnji nesiguran plasman na tržištu i niska otkupna cena.

- Samo jedna hladnjača u ovom kraju dala je ponudu na 250 dinara po kilogramu, sve ostale su 200. Mi kada sve stavimo na papir, bez 300 dinara mi smo na nuli. Realna cena je da otkupna cena bude tri evra ili 350 dinara gde bi malo ostalo i nama proizvodjačima koji u malinjacima provodimo 365 dana u godini - dodao je Stojadinović.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa malinarima do sada nekoliko puta, a sve u cilju da se nađe adekvatno rešenje za njihove probleme. Sastanak sa najvećim hladnjačarima biće održan u Beogradu.

- Treba da sednemo zajedno sa velikim izvoznicima i hladnjačarima koji formiraju tržišnu cenu, postavimo neka konkretna pitanja jer ti odgovori zanimaju i mene, a to je recimo kako najveći hladnjačari izađu jedan dan sa cenom, a niko ga ne prati, gde je tu tržište, to ni meni nije jasno. Tako da to su neka pitanja koja ćemo ostaviti za sastanak u Beogradu, zašto je to tako ili nije tako, zašto se stvari uporno politizuju i to je jedno od pitanja, ali se politizuju, šta ćemo, tako je, rekla je Jelena Tanasković ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


07.07.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO