Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Samo jedna hladnjača ponudila 250, ostale stale na 200 dinara: Muke po malinarima ne prestaju, ali uprkos tome u selo Skokuće kod Prijepolja stiglo 500 berača crvenog zlata (FOTO)


Prijepolje - Sezona branja crvenog zlata u prijepoljskom kraju uveliko je počela. Iako je cena još uvek pod znakom pitanja, domaćini su na vreme obezbedili radnu snagu. U selu Skokuće, u fabrike pod otvorenim nebom stiglo je preko 500 radnika u potrazi za poslom, spremni da zarade dobru platu za dvadesetak Dana. Njegoš Stojadinović koji pod zasadom maline ima preko 80 ari, ističe da je rod dobrog kvaliteta i da će, bez obzira na sve probleme, njihova malina naći svog kupca.

- Samo u ovom selu ima preko 160 kuća koji se bave malinom. Pored neizvesne proizvodnje maline, bili smo u problemu gde naći i berače, bili smo prinudjeni da ih tražimo po celoj Srbiji. Trenutna njihova dnevnica je 4000 dinara plus hrana, mada se dosta njih u zavisnosti od kvaliteta maline opredeljuju da beru po kilogramu. Jedan dobar berač u malinjaku može da zaradi i preko 60 evra - kazao je za RINU, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja.

On ističe da pored neizvesne proizvodnje ovog voća, dodatnu muku im zadaje ovogodišnji nesiguran plasman na tržištu i niska otkupna cena.

- Samo jedna hladnjača u ovom kraju dala je ponudu na 250 dinara po kilogramu, sve ostale su 200. Mi kada sve stavimo na papir, bez 300 dinara mi smo na nuli. Realna cena je da otkupna cena bude tri evra ili 350 dinara gde bi malo ostalo i nama proizvodjačima koji u malinjacima provodimo 365 dana u godini - dodao je Stojadinović.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa malinarima do sada nekoliko puta, a sve u cilju da se nađe adekvatno rešenje za njihove probleme. Sastanak sa najvećim hladnjačarima biće održan u Beogradu.

- Treba da sednemo zajedno sa velikim izvoznicima i hladnjačarima koji formiraju tržišnu cenu, postavimo neka konkretna pitanja jer ti odgovori zanimaju i mene, a to je recimo kako najveći hladnjačari izađu jedan dan sa cenom, a niko ga ne prati, gde je tu tržište, to ni meni nije jasno. Tako da to su neka pitanja koja ćemo ostaviti za sastanak u Beogradu, zašto je to tako ili nije tako, zašto se stvari uporno politizuju i to je jedno od pitanja, ali se politizuju, šta ćemo, tako je, rekla je Jelena Tanasković ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


07.07.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO