Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Autor: RINA.rs


Ovo je prava Srbija, ovo se voli: Počela je najveća smotra trube na svetu, Guča je od danas najveselije mesto na Balkanu (FOTO)(VIDEO)


Lučani - Podizanjem saborske zastave 62. put počela je najveća smotra limenih instrumenata na Blakanu. Sabor trubača u Guči već decenijama okuplja na stotine hiljada posetilaca iz čitavog sveta i najbolje trubače, za koje učešće na ovoj manifestaciji i nastup na velikoj pozornici znači život. Tradicionalno je ova svetkovina započela intoniranjem himne “Sa Ovčara i Kablara”, a domaćin je proslavljeni sportista, poreklom Dragačevac, Željko Tanasković.

- Velika mi je čast da vas pozdravim kao domaćin. Izuzetno je i posebna emocija kad vas prepoznaju vaši ljudi. Danas se odavde šalje poruka da Srbija čuva svoju tradiciju i da je posebna. Ova tradicija se prenosi sa koleno na koleno i mlade generacije znaju šta znači Sabor trubača u Guči i to je ono najvaznije, poručio je Tanaskovic iz centra Guče.

Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, a za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod. Koliko je ljudi i nakon duže od pola veka vole pokazuje puna dragačevska varošica na samom otvaranju.

Na ovogodišnjem Saboru svoje snage odmerice 16 seniorskih orkestara, a muzički urednik, istaknuti trubač, Dejan Lazarević ističe da će pred žirijem biti izuzetno težak zadatak.

 - Guča je proslavila mnoga imena, ovo je festival za koji se čulo i koji ide u korak sa velikim svetskim festivalima. Velika mi je čast što sam ponovo dobio ovako veliki zadatak, a i ove godine smo se trudili da trubu vratimo korenima", naglasio je za RINU Lazarević.

Guča u danima Sabora ima višestruko više stanovnika, i postaje najveselije mesto na Balkanu. Iako su prošle decenije od prvog Sabora, i dalje ova manifestacija čuva srpsku tradiciju i običaje.

Očekuje se da ovogodišnji Sabor trubača u Guči koji će trajati do 13. avgusta, obori sve rekorde posećenosti i da će dragačevsku varošica tokom narednih saborskih dana posetito preko 100.000 ljudi.
11.08.2023.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO