On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·    


Autor: RINA.rs


Sa ovog vidikovca na Tari takođe puca veličanstven pogled: Sokolarica idealna za planinare početnike, a na njenim liticama gnezde se suri orlovi (FOTO)


Bajina Bašta - Legenda kaže da je srpsku planinu zbog nestvarne lepote za svoj dom birao čak i bog Tar, po kome je ona i dobila ime. Gde god zakoračite dočekaće vas spektakularni predeli, ali i putevi koji vode do velikog broja uređenih vidikavaca. Najpoznatiji kako u Srbiji, tako i u svetu svakako je Banjska stena ali po svojoj lepoti rame uz rame sa njom stoji i vidikovac Sokolarica. Smešten je na oko 1500 metara udaljenosti od centra Sokoline, a sa njega se pruža veličanstven pogled.

- Sokolarica je možda i najlpeši vidiokvac u Nacionalnom parku Tara iako možda nije poznat kao ostali. Fascinantan pogled sa njega pruža se na kanjon reke Rače, oštre okolne stene, Crnjeskovo, Kaluđerske bare i krstastu stenu. Nalazi se na 993 metara nadmorske visine i u zavisnosti od stepena oblačnosti, ovde ćete moći da uživate zaista u neverovatnim prizorima - rekao je za RINU Miloš Lazić iz Bajine Bašte.

Do vidikovca Sokolarica možete stići pešice, ali ukoliko niste ljubitelj šetnje onda čak i automobilom možete doći sve do vrha. Zbog povoljnig terena i svojih karakteristika idealan je za palninare početnike. Put do Sokolarice obeležen je informativnim tablama, a kad stignete na odrdeište čekaju vas klupica i zaštitna ograda, pa na miru možete da uživate u lepotama Nacionalnog parka Tara.

- Vidikovac Sokolarica smešten je na obodu naselja Sokolina, a reč je o lokalitetu sačinjenom od nekoliko manjih, povezanih, vidikovaca koji se nalaze naspram Crnjeskova i Račanske šljivovice, a iznad Klisure Rače. Iako ime vidikovca to ne govori na ovim liticama se gnezde suri orlovi - rekao je Ranko Milanović iz NP Tara.

Ukoliko se odlučite na šetnju ovim krajem neretko možete sresti i šumsku divljač, što će upotpuniti vaše uživanje u netaknutoj prirodi planine Tare. Ova turistilka destinacija preko leta puna je posetilaca iz Srbije i regiona, a nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa sada se beleži i porast stranih gostiju.




16.08.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO