Pucnjava u Tutinu: Ispaljeni hici na policiju u kopnenoj zoni bezbednosti, inspektori na nogama     ·     Odjednom je potonuo, točkovi ostali da vise u vazduhu: Prevrnuo se građevinski kamion u selu kod Čačka, završio u kanalu pored puta (FOTO     ·     Otac u Kruševcu pokušao da siluje maloletnu ćerku: Oglasila se policija     ·     Ljubiša je čovek fenomen: Iako potpuno slep vešto barata oštrim strugom, odličan je bravar i još bolji stolar (FOTO)     ·     Odigralo se u središu otpada visine 15m, rešićemo ovaj problem zauvek: Državna sekretarka otkriva kako je nastao požar na deponiji u Užicu     ·     Uhapšen mladić (20) iz Sremske Mitrovice: Policijskom službeniku prešao preko noge     ·     Ogroman poskok na Pešteru: Sabahudin se sreo oči u oči sa opasnom zmijom dugom preko jednog metra, sada ih ima njaviše jer je vreme kad se opasni gmizavci pare (VIDEO)     ·     Ovo je jedan od najstarijih areheoloških lokaliteta u Srbiji: Utvrđenje Gradina prostire se na 20 hektara i na 846 metara nadmorske visine, fascinantni prizori na vrhu Jelice (FOTO)     ·     Nepravilno sedenje i nepravilna ishrana - sve više dece u Srbiji koja imaju problem sa krivom kičmom: Ovo su prvi znaci koji ukazuju na deformitet, vežbe ključne za oporavak (FOTO)     ·     Nesreća u tunelu, poginuo muškarac: Izgubio kontrolu nad vozilom i udario u betonski zid     ·     Er Srbija pokrenula konkurs za maskotu kompanije     ·     Karambol u centru Ulcinja: Bmw-om udarao u parkirane automobile i izazvao udes, pa pobegao sa lica mesta     ·    


Autor: RINA.rs


UMMR: Savet za štampu kršeći Ustav hoće u zakon, više od polovine medijske zajednice protiv !?


Nakon brojnih polemika da li će se ili neće u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima naći odredbe kojima se predviđa da mediji moraju da prihvate nadležnost Saveta za štampu ako žele da konkurišu za sufinansiranje medijskih projekata, saopštenjem se oglasio i UMMR.

- Nigde na svetu ne postoji da jedno udruženje građana kao što je to Savet za štampu uđe u nove zakonske odredbe i ovih dana vrše strahovit pritisak da se kao samoregulatorno telo nađu u Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima. Na stranu to što pored njih postoje još dva potpuno ista samoregulatorna tela, na stranu to što ih više od pola medisjke zajednice ne priznaje, niti su njihovi članovi, na stranu to što se radi o kršenju glavnih ustavnih normi o pravu na udruživanje, ova ekipa drugara smatra da su oni jedini i Bogom dani stručnjaci koji treba da se mimo ustava nađu uokvireni u novim zakonskim odredbama. Svima je jasno da je to nemoguće, čak i pojedinim njihovim članovima, saopšteno je iz UMMR.

U ovom uruženju takođe ističu da ne postoje pravni osnovi za realizaciju njihove namere.

- Uzalud im čovek iz njihovih redova, kao na primer bivši sudija Ustavnog suda, koji govori da im to ne dozvoljava najviši državni akt. To im je indirektno potvrdio i ambasador OEBS. Protiv toga je čak pet medijskih udruženja : Udruženej medija i medijskih radnika, Društvo novinara Vojvodine, PROUNS, Kom-Net, Društvo novinara Niša. Ova udruženja su pre skoro godinu dana formirala Medisjki savet dok je RAB tekođe medijsko udruženje radio stanica osnovao svoje samoregulatorno telo, ističe se u u saopštenju UMMR.

Oni u svom saopštenju takođe dodaju da je dosadašnji rad Saveta za štampu krajnje, kako su naveli, problematičan i diskutabilan.

- Protiv njih vode se brojni upravni sporovi, a odluke koje su donosili su nekada u najmanju ruku bile nepristojne, zaključuje se u saopštenju UMMR.

 


28.08.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO