Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


On je bio veliki general i otac srpskog olimpizma, rođen u selu Ražana: Jedinstvena Olimpijska česma nalazi se u Kosjeriću - podignuta u čast Svetomira Đukića (FOTO)


Kosjerić - Nadaleko poznat po svojim prelepim selima, malo je onih koji znaju da je Kosjerić zapravo i olimpijska varoš. U Ražani nadomak ove opštine rođen je Svetomir Đukić koji je davne 1910. godine osnovao Srpski olimpisjki klub, a jugoslovenske sportiste predvodio je na čak četiri izdanja Olimpisjkih igara.

- Svetomir Đukić bio je divizijski general, rođen 1882. godine u selu Ražana ali se školovao u Valjevu, Užicu i Beogradu. Učestvovao je u balkanskim i svetskim ratovima, ali je pre svega bio veliki i strastveni sportista. Zajedno sa nekoliko oficira 18. pešadijskog puka Kraljevine Srbije u februaru 1910. godine osnovao je Srpski olimpijski klub čiji je bio i prvi direktor. Stoga se on sa pravom naziva ocem srpskog olimpizma, kažu za RINU u TO Kosjerić.

Ovom velikom oficiru Kosjerci su se odužili onoliko koliko su mogli, pa je tako na ulazu u Ražanu postavljena tabla na kojoj piše da je Svetomir Đukić tu rođen, ali da tu počivaju i njegovi ostaci. On je preminuo u emigraciji u Diuzburgu 1960. godine, ali su njegovi posmrtni ostaci preneti u portu crkve u rodnom selu.

- Dolazi dosta putnika namernika da obiđe njegovo rodno mesto. Mahom je najviše sportista koji su upoznati sa likom i delom velikog generala, koji je trasirao i utabao put srpskog olimpizma. Za svoje zasluge Đukić je odlikovan brojnim priznanjima, a njemu u čast pre više od dve decenije u Kosjeriću je postavljena i Olimpijska česma. To je svakako posebno mesto u našoj opštini, navode u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Takođe, u znak sećanja na generala Đukića u Kosjeriću se održava velika memorijalna atletska trka u kom učestvuju atletičari, biciklisti, učenici, ali i bivši sportisti osvajači medalja na velikim takmičenjima. Zahvaljujući postavljenoj Olimpijskoj česmi i omladina u Kosjeruću zna ko je bio veliki Svetomir Đukić, jer se upravo na tom mestu najčešće okupljaju tokom letnjih večeri.

 

 


07.09.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO