Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Podsticanje elektromobilnosti važan element energetske tranzicije


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je danas da je podsticanje elektromobilnosti važan element energetske tranzicije i da će doprinos električnih vozila biti značajan za dalje promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

„Dovoljno je da pogledamo šta se dešava u svetu, posebno u najrazvijenijim zemljama u kojima je na delu ubrzan rast investicija u dekarbonizaciju saobraćaja. Podaci Međunarodne agencije za energetiku pokazuju da je broj električnih automobila u svetu premašio 26 miliona u 2022, pet puta više nego 2018. Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji automobila u svetu dostigao je 14 odsto, a u pojedinim razvijenim evropskim državama više od 50 odsto. Globalno, drumski transport proizvodi oko jedne šestine emisija CO2 i bez bavljenja ovim emisijama proces dekarbonizacije ne može biti zaokružen”, rekla je Đedović Handanović na otvaranju konferencije „EV Days“ na Novosadskom sajmu.

Ona je podsetila da je dekarbonizacija saobraćaja prepoznata i prilikom izrade Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu do 2030. godine sa vizijom do 2050. „Pored povećanja proizvodnje energije iz OIE, povećanja energetske efikasnosti smanjenja emisije ugljen-dioksida, između ostalog, jedan od ciljeva u ovom dokumentu je i da do 2030. godine povećamo učešće OIE u saobraćaju na sedam odsto. Podsticanje elektromobilnosti zauzima važno mesto, a projektovani broj električnih vozila koji je potreban za ostvarivanje postavljenih ciljeva je oko 40.000, računajući putnička i laka komercijalna vozila. Takođe, očekuje se i važan doprinos biogoriva ostvarivanju ovih ciljeva", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, ciljevi koji se tiču dekarbonizacije saobraćaja zahtevaju velika finansijska sredstva i ne mogu da se ostvariti preko noći. „Vlada je prepoznala važnost podrške električnoj mobilnosti i sprovela određene podsticajne mere. To uključuje oslobađanje od plaćanja poreza na upotrebu električnih i hibridnih vozila, kao i subvencije za kupovinu električnih i hibridnih automobila“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da bi uvođenje električnih vozila u skladu sa planiranim ciljevima trebalo da se postigne primenom najekonomičnijeg pristupa po privredu, uz stvaranje preduslova za elektrifikaciju sektora saobraćaja.

Ona je napomenula da Srbija raspolaže nekim od kritičnih mineralnih sirovina u zelenoj energetskoj tranziciji i da je potrebno na odgovoran način sagledati kako se odnositi prema tim resursima u budućnosti.

„Ako želimo da se razvijamo onda treba da koristimo prirodne potencijale, ali i da preduzmemo sve kako bismo minimizovali rizike, posebno u oblasti životne sredine. Važno je da ovo pitanje ne posmatramo isključivo kroz eksploataciju rudnog bogatstva, već i kao mogućnost dobijanja lanca vrednosti što bi značilo i fabrike za proizvodnju baterija i električnih vozila. Svet ide ka novom industrijskom poretku i na nama je da vidimo hoćemo li da budemo deo tog poretka, a imamo sve preduslove za to, zaključila je ministarka.


14.09.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO