Vrane pamte lica ljudi i može se desiti da ponove svoj "napad": Dragiša je poznavalac ptica i otkriva - zašto napadaju baš u maju i ima li razloga za strah     ·     Preminuo muzičar Toni Montano     ·     Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·    


Autor: RINA.rs


Od 80.000 do 100.000 dinara da se živi normalno, sve ostalo je preživljavanje: Koliko je Čačanima potrebno novca mesečno i na šta ga najviše troše (VIDEO)


Čačak - Tokom prethodnih godinu dana skoro samo da vazduh nije poskupeo. Mnogo više novca vam je sada potrebno za hranu, stanarinu, ratu kredita. Iako je činjenica da je u glavnom gradu Srbije još i najskulje, ni gradovi u unutrašnjosti ne zaostaju pa je mesečna svota potrebna za život sve veća i veća.

- Supruga i ja mesečno potrošimo oko 60.000 dinara. Najviše novca ode za hranu, ona je mnogo skupa. Garderobu mnogo ne kupujemo, ali to se može naći poprilično povoljno, kaže za RINU stariji Čačanin i dodaje da će najavljeno sniženje ključnih životnih namirnica, kad se sve sabere ipak na kraju meseca biti značajno. 

Ukoliko je porodica brojnija, troškovi su naravno veći. Prema rečima građana četvoročlanoj porodici potrebno je minimum 100.000 dinara mesečno, što je izvodljivo ako oba bračna partnera rade. Ako je jedan bez posla, onda je jako teško.

- Srećom pa ne plaćamo kiriju. Za hranu i osnovne potrepštine potrebno nam je za dvoje dece minimum 100.000 dinara mesečno. Najteže je pred 1. septembar, kad se deca moraju spremiti za školu. Od novih patika, agarderobe do knjga, sve se kupuje, kažu Čačani.

Omladina koja živi kod roditelja bila je nešto skromnija, rekavši da im je za njihove potrebe, garedrobu i izlaske potrebno oko 50.000 dinara mesečno. Penzioneri se nadaju povećanju primanja, pa će, kako kažu i njima tada biti lakše.

- Za pristojan život u Čačku mesečno je potrebno od 80.000 do 100.000 dinara, sve ostalo je puko preživljavanje. Novac trošim na hranu najviše, dok se poplaćaju računi, dok se ispoštuju naši srpski običaji kad to treba i eto odoše pare, kaže još jedan stanovnik grada na Moaravi.


20.09.2023.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO