Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Od 80.000 do 100.000 dinara da se živi normalno, sve ostalo je preživljavanje: Koliko je Čačanima potrebno novca mesečno i na šta ga najviše troše (VIDEO)


Čačak - Tokom prethodnih godinu dana skoro samo da vazduh nije poskupeo. Mnogo više novca vam je sada potrebno za hranu, stanarinu, ratu kredita. Iako je činjenica da je u glavnom gradu Srbije još i najskulje, ni gradovi u unutrašnjosti ne zaostaju pa je mesečna svota potrebna za život sve veća i veća.

- Supruga i ja mesečno potrošimo oko 60.000 dinara. Najviše novca ode za hranu, ona je mnogo skupa. Garderobu mnogo ne kupujemo, ali to se može naći poprilično povoljno, kaže za RINU stariji Čačanin i dodaje da će najavljeno sniženje ključnih životnih namirnica, kad se sve sabere ipak na kraju meseca biti značajno. 

Ukoliko je porodica brojnija, troškovi su naravno veći. Prema rečima građana četvoročlanoj porodici potrebno je minimum 100.000 dinara mesečno, što je izvodljivo ako oba bračna partnera rade. Ako je jedan bez posla, onda je jako teško.

- Srećom pa ne plaćamo kiriju. Za hranu i osnovne potrepštine potrebno nam je za dvoje dece minimum 100.000 dinara mesečno. Najteže je pred 1. septembar, kad se deca moraju spremiti za školu. Od novih patika, agarderobe do knjga, sve se kupuje, kažu Čačani.

Omladina koja živi kod roditelja bila je nešto skromnija, rekavši da im je za njihove potrebe, garedrobu i izlaske potrebno oko 50.000 dinara mesečno. Penzioneri se nadaju povećanju primanja, pa će, kako kažu i njima tada biti lakše.

- Za pristojan život u Čačku mesečno je potrebno od 80.000 do 100.000 dinara, sve ostalo je puko preživljavanje. Novac trošim na hranu najviše, dok se poplaćaju računi, dok se ispoštuju naši srpski običaji kad to treba i eto odoše pare, kaže još jedan stanovnik grada na Moaravi.


20.09.2023.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO