Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·     Bujični potoci se izlili i potopili puteve u selima Požege: U Užicu pala ogromna količina kiše - situacija u Zapadnoj Srbiji nakon oluje se stabilizuje     ·    


Ružičasti oktobar na Gondoli


Čajetina - Zajedno prepoznajemo, zajedno se borimo, zajedno pobeđujemo, poruka je akcije koju je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv karcinoma dojke, organizovalo JP „Gold gondola Zlatibor“, u subotu, 14. oktobra na Torniku. Gold gondola je, u saradnji sa užičkim Savetovalištem „Jefimija“, Srpskim forumom protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“ ugostila žene koje su pobedile ovu bolest. Posle vožnje najdužom gondolom na svetu, hrabrim damama organizovano je druženje na krajnjoj stanici gondole gde su uživale u relaks tretmanu i najlepšem pogledu sa Zlatibora.

Gold gondola, kao društveno odgovornog preduzeća, kroz ovakve akcije želi da skrene pažnju javnosti na važnost podrške zajednice ženama koje se bore sa ovom bolešću, kao i važnost prepoznavanja i prevencije kako bi se povećale šanse da izađu kao pobednice iz ove borbe.

„JP „Gold gondola Zlatibor“ kontinuirano promoviše zdrave stilove života koji su sastavni deo našeg godišnjeg kalendara aktivnosti po kojima smo prepoznatljivi. Boravak u prirodi je potreba sve većeg broja ljudi i već je svima dobro poznato koliko priroda ima lekovito dejstvo. Mi smo se potrudili da našim gošćama obezbedimo jedan dan na gondoli koji će ih relaksirati i osnažiti u njihovoj svakodnevici. Pored vožnje najdužom gondolom na svetu za njih smo pripremili BARS tretman opuštanja i slatke zalogaje, a ovde na licu mesta dobiti i sve stručneinformacije uz razmenu iskustva sa ostalim ženama. Ovo je već druga godina da gondola obeležava Mesec borbe protiv raka dojke i to će sigurno postati tradicija u narednim godinama jer želimo da kao drutštveno odgvorono preduzeća iskoristimo uticaj i pošaljemo poruku javnosti da se zajedno borimo i zajedno pobeđujemo“, rekla je direktroka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

Gošće su dobile informativni materijal i stručne savete žena iz Foruma „Evropa Dona Srbija“ I užičkog Savetovališta „Jefimija“ uz razmenu iskustava.

„Osnaživanje žena u procesu dijagnostike i lečenja je od velike važnosti kako bi kroz to prošle brže i lakše. Ne možete izlečiti telo ako ne izlečite dušu i mi na tome insistiramo – da ne postoji podvojenost emocija u odnosu na telo. Bolest se vraća ako ne promenite način gledanja na samu sebe i zato je naš zadatak da, kada se izađe iz telesnog oporavka, žene sebi budu na prvom mestu, a na taj nači se menja i njihova okolina. Ova dijagnoza nije tragdeija, to je karta za promenu života“, rekla je predsednica „Jefimije“ i potpredsednica EDS Slavica Simić.

„Ružičasti oktobar na gondoli“ je ujedno promocija i početak projekta „Rak dojke se može sprečiti i izlečiti“ koji podržava Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a realizuju „Evropa Dona Srbija“ i Društvo Srbije za borbu protiv raka.

„Veoma je važno da se radi na sprečavanju nastanka karcinom dojke, kao i na otkrivanju u početnoj fazi kada je izlečiv. Svaka žena može da, svojim načinom života, smanji rizik od obolevanja pre svega kroz način ishrane, fizičku aktivnost i život bez alkohola i duvanskog dima. Na primer, sat i po forsirane šetnje nedeljno smanjuje rizik za obolevanje od karcinoma dojka za oko 30 posto. Genetika je faktor na koji ne možemo uticati, ali zato možemo saznati na vreme da li je žena podložna nastanku boleti kako bi je sprečili u početnoj fazi“, rekla je predsednica EDS Mirjana Bagić Marković.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema Kalendaru javnog zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. JP „Gold gondola Zlatibor“ se i ove godine pridružila ovoj kampanji koja se obeležava u mnogim zemljama sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.


Organizaciju događaja pomogao je Hotel „Palisad“.


16.10.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO