Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     Jeziva tuča u Novom Pazaru: U sred bela dana čovek prebio dečaka u servisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Lokalizovan požar u podgoričkoj školi: Polumaturanti slavili kraj nastave pa bakljom zapalili krov, nema povređenih (FOTO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·     Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu     ·     Divlja svinja se gosti na đubrištu kod tornja na Sljemenu     ·     Određen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Lazarevcu     ·     Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·    


Autor: RINA.rs


Govori srpski da te ceo svet razume: Najčuveniji srbizmi u engleskim rečnicima su – vampir i paprika


Čačak – U svakodnevnom govoru čujemo toliko anglicizma, reči koje su Srbi „pozajmili“ iz engleskog jezika i kao takve se koriste kod nas. Evaluacija, hospitalizacija, okej, organizacija, komunikacija, implementacija.. samo su od nekih.

Ipak, da nije sve tako izgubljeno ni za srpski jezik pokazuje i 28 srbizama, koji ponosno stoje u engleskim rečnicima, a za koje Britansko kraljevstvo nema svoju reč.

- Šta mislite kako Englezi nazivaju jedno naše povrće, najaktuelnije upravo sad, kad se od njega prave ajvar i druge zimske đakonije? Pa, isto: paprika. I tako je i pišu, doslovce, paprika. Pored paprike ili pre nje, Englezi su prihvatili i našu reč vampir, samo što je pišu nešto izmenjeno, vampire“, rekao je za RINU, Gvozden Otašević, novinar u penziji.

Tako se i mi, bar malo, odužujemo Englezima za bezbroj pozajmljenica koje u našem svakodnevnom govoru koristimo umesto umiljatih i izvornih srpskih reči.


18.10.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO