Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Potresna priča iz Čačka - porodica tragično nastradalog dečaka pomogla obnavljanje uništene biblioteke jer mu je to bilo jedno od omiljenih mesta: Maleni Despot uživao je u šetnjama kraj Morave (FOTO)


Čačak - Vest da je uništena biblioteka na otvorenom u čačanskom Parku mladosti neprijatno je iznenadila građane, ali je jednu porodicu pogodila više nego ostale. Đurđa Vitorović iz ovog grada tetka je malenog Despota koji je pre skoro tri godine tragično nastradao u Zemunu krivicom vozača gradskog autobusa koji ga je pregazio dok je dečak izlazio iz prevoza držeći za ruku svoju baku, bakanu kako ju je od milja zvao. Upravo bakaninu ruku držao je i u dugim šetnjama Gradskim bedemom, tokom svojih čestih poseta Čačku, a odmor je bio upravo kod biblioteke na otvorenom koju su vandali uništili. Stoga je ova porodica odlučila da pomogne njeno obanvaljanje.

- Šetnje su se uvek završavale kod skejt parka gde je voleo da se druži sa velikim dečacima, gleda njihove vratolomije i malo smeta. Umeo je da uživa u muzici koju su ti veliki dečaci svirali na gitari i usnoj harmonici. Uvek je tu bila i neka kuca sa kojom bi se igrao. A odmor je bio kraj mini biblioteke, pustio bi jako vodu iz česme da prska dok bi bakana negodovala i vadio neku lepu knjigicu da “čita”. Na tom mestu je pronalazio sve što je voleo - vodu, prirodu, decu i kuce, rekla je za RINU Despotova tetka Đurđa.

Ona dodaje da kad su nedavno u objavi njihovog prijatelja videli da je Despotovo omiljeno mesto devastirano i knjige bačene, znali su da bi ga to jako rastužilo i poželeli su da u njegovo ime obnove mini biblioteku i doniraju knjige za neku drugu decu i dobre ljude koji vole knjige. I uspeli su da je, uz pomoć dragih prijatelja i u saradnji sa Kancelarijom za mlade, ponovo vrate u funkciju.

- Ovim putem želimo da pozovemo sve Čačane da vode računa o svom gradu, da dok šetaju Bedemom zastanu, odmore i pročitaju ali i doniraju po neku knjigu.
Divna vest je i da je u blizini nastala kišna bašta jer je Despot voleo da zaliva cveće i nadamo se da ćemo na proleće moći da zasadimo i drvo u njegovo ime, izjavila je Đurđa.

Ovaj divan gest prijatano je iznenadio članove Kancelarije za mlade koji su zapravo inicijatori postavaljanja biblioteke na otvorenom u čačanskom Parku mladosti.

- Želela bih da se zahvalim Đurđi i njenoj porodici na ovom humanom gestu. Kada nas je Đurđa kontaktirala, nisam znala koliko teška i emotivna priča stoji iza namere da pomogne obnovljanju naše biblioteke. Kada mi je nakon što je biblioteka zasijala u svom punoj sjaju ispričala tragičnu priču o mladom Despotu zaista sam bila dirnuta! Iskreno se nadam da će ovaj gest dopreti do svih i da se vandalski činovi neće ponavljati. Mladi su ovu biblioteku od srca poklonili svom gradu i svojim sugrađanima i upravo je Despot dokaz da je ona nečije omiljeno mesto i da makar zbog Despota i sve ostale dece koja su stradala u saobraćaju budemo stvaraoci zajednice u kojoj vlada ljubaznost, poštovanje i empatija, u kojoj ne rušimo nego stvaramo i čuvamo svoju okolinu, jer grad je onakav kakvi su ljudi koji u njemu žive, rekla je Marjana Petronijević iz Kancelarije za mlade Čačak.

 


31.10.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO