Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Ekspanzija šakala i šumama Zlatibora: Divlji predatori prete meštanima i domaćim životinjama, lovci na nogama


Čajetina – I dok je u šumama u obližnjem Kosjeriću primećena ekspanzija medveda, u zlatibroskim šumama sve je više šakala. Ovi opasni predatori su potencijalna pretnja meštanima i njihovom stočnom fondu, stoga je od velikog značaja njihovo izlovljavanje.

- Imamo ekspanziju šakala i animirali smo lovce sa povećanim izgradnjama toplih čeka kako bi pokušali da ih što više odstrelimo jer oni nemaju limit za odstrel. Zakonske regulative ne dozvoljajvaju da nagradimo lovce koji odstreljuju predatore, pa smo pronašli način da ih animiramo kroz umanjenje članarine, kaže za RINU Goran Radović, upravnik LU Zlatibor Čajetina.

Lov na predatore, lisice i šakale traje 365 dana, i treba znati da se ženka vuka ne lovi od 31. marta do 1. jula. 

- Zec se lovi od 15. oktobra do 15. decembra, a u okviru ovih termina, Udruženje donosi odluku o svom kalendaru lova. Grupni lov na divlje svinje počeo je u oktobru i traje do ispunjenja plana, 56 jedinki za odstrel i završava se do Nove godine . Iako lov na fazana počinje 15.oktobra, u ovom planinskom lovištu nema ga u prirodi ,a zahvaljujući izgradnji volijere za četiri godine biće i lova iz prirode“, kaže Radović.

- I dok su medvedi zaštićena vrsta u Srbiji, čim pređu granicu ka Bosni i Hercegovini, mogu biti ulovljeni. Da su svesni zakona ostali bi u brdima Zlatibora, jer lovci LO Zlatibor iz Čajetine itekako brinu o prirodi i ne dozvoljavaju da hranilišta ikada budu prazna. Zaštićen kao medved u Srbiji upravo važi samo u Srbiji,a čim ova divlja životinja kroči na teritoriju Bosne i Hercegovine, legalno može biti ulovljena.

Mi ga hranimo i vodimo računa o medvedu, on prepliva Drinu i legalno ga mogu uloviti u Bosni i Hercegovini. Nema tu puno jedinski, ali to su međudržavni odnosi koji bi trebali da se regulišu i da jednostavno Evropa kaže ovde je mala ili povećana brojnost i da se na tri ili pet godina pusti odstrel, ali to nije u našem domenu. Mi možemo da divljač štitimo i hranimo,a na kretanje divljači ne možemo da utičemo, dodaje Radović.

Država propisuje kalendar lova za svaku lovnu divljač, a u okviru ovog termina Udruženje donosi odluku o svom kalendaru lova.


09.11.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO