Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Kraljevi srpskog neba se dižu kao Feniks iz pepela: Beloglavih supova u kanjonu Muileševke sve je više, za ove retke ptice ljubitelji prirode sada prave i hranilište (FOTO)


Prijepolje - Godinama unazad članovi udruženja Jadovnik - oaza netaknute prirode čuvaju prirodu, čuvaju životinje i ništa u tom kraju ne prepuštaju slučaju. Takav slučaj je i sa ishranom životinja tokom zimskog perioda, tako da će sada da naprave još jedno hranilište, ovaj put na visoravni Ćetenica, izmedju Aljinovića i Karaule.

- Hraniliše je isključivo namenjeno za beloglave supove, zato što je ogradjeno za lešinare, jer ne mogu prići medvedi, vukovi i lisice koji su ih često uznemiravali. Celo hranilište je izgradjeno, ostaje još da počnemo da iznosimo hranu i ovo hranilište mnogo znači, jer će rasterititi hranilište Kašan na Jadovniku, ali i Uvac. Znatno je povoljnija pozicija za supove koji sleću nego na Kašanu, zbog vazdušnih strujanja i vetrova. Hraniliše Kašan je u prethodnom periodu bilo preoperećeno jer su tu dolazili vukovi u čoporima, medvedi sa mladuncima svojim, divlje mačke su takođe česti gosti, rekao je za RINU Vjekoslav Joksimović.

On dodaje da je u zaštićenom području Jadovnik i Specijalnom rezervatu kanjona reke Mileševke broj beloglavih supova je znatnom porastu, što je fantastična vest jer ih je pre samo nekoliko godina bilo veoma malo.

- Kada smo krenuli da hranimo beloglave supove bilo je oko 30 jedinki, sada posle 12 godina ih ima preko 60, sa tendencijom daljeg širenja. Kanjoj reke Miliševke postao je prenaseljen, upravo zbog širenja kolonija beloglavih supova. Prvenstveno u smislu, jer neće oni da zauzmu svaku poziciju, oni budu par godina na jednoj litici pa se premeste zbog parazita, ali se kroz par godina vrate na to isto mesto. Tako da je nastala još jedna kolonija od 12 mladunaca u mestu Ramovići, sa zapadne strane Jadovnika, a zabeležno je i širenje ka selu Šćepanica gde je zabeleženo jedno mladunče, zaključio je Joksimović.


16.11.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO