Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Preko 1.000 učenika i nastavnika imaće bolje uslove za rad: Vrši se energetska sanacija najstarije škole u Užicu, projekat vredan 66 miliona dinara (FOTO)(VIDEO)


Užice - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas Užice, gde je prisustvovala potpisivanju ugovora za energetsku sanaciju najstarije škole u Užicu, vrednog 66 miliona dinara.

- Radovi na energetskoj sanaciji treba da počnu narednih dana. To će omogućiti da ukupno više od 1.200 učenika i nastavnika u ovoj školi imaju bolje uslove za rad, a da se potrošnja energije smanji za oko 40 odsto. Sredstva su obezbedili Ministarstvo i lokalna samouprava, a dodeljena su putem javnog poziva, istakla je ministarka Đedović Handanović.

Tokom posete Užicu, ministarka je učestvovala i na tribini posvećenoj informisanju građana o subvencijama koje država daje za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i razgovarala sa privrednicima o ulaganjima u distributivnu mrežu.

- Racionalnijom potrošnjom energije smanjuje se i emisija štetnih gasova i čuva životna sredina. Ministarstvo i lokalna samouprava sprovešće takođe i i energetsku sanaciju vrtića „Neven“ u Užicu, a taj projekat vredan je više od 27 miliona dinara, za koji su takođe obezbeđena sredstva na javnom pozivu, istakla je ministarka.

Ministarstvo i Grad Užice uložili su u energetsku efikasnost do sada oko 420 miliona dinara, uključujući javne objekte i subvencije za građane, a ministarka je dodala da će se ovakve investicije nastaviti i u narednim godinama. Prednosti sprovođenja mera energetske efikasnosti su višestruke u pogledu smanjenih finansijskih troškova, smanjene potrošnje energije, dužeg životnog veka objekta, ugodnijeg i kvalitetnijeg stanovanja i zaštite životne sredine.

- Subvencije u poslednjem javnom pozivu idu do 50 odsto za jednu, odnosno do 65 odsto za paket mera, odnosno povećali smo i iznose subvencija u odnosu na prethodne javne pozive. Ako se opredelite za zamenu prozora i vrata možete uštedeti oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto boljom izolacijom spoljnih zidova. Postavljanjem solarnih panela možete zadovoljiti deo potreba za električnom energijom u domaćinstvu i tako smanjiti račune, dok se zamenom kotlova energetski efikasnim kotlom na biomasu štedi oko 30 odsto goriva potrebnog za grejanje", rekla je ona.

Ministarka je danas obišla i novoizgrađenu trafostanicu Užice 2, u koju je "Elektrodistribucija Srbije" uložila 488 miliona dinara. Ovaj objekat će do kraja godine biti priključen na mrežu i obezbediće sigurnije i pouzdanije napajanje za 70.000 stanovnika Užica. Do sada se ceo Grad Užice napajao samo iz jedne trafostanice, Užice 1, izgrađene 1974, a novoizgrađena trafostanica obezbediće rezervno napajanje za ceo konzum Grada Užica prilikom kvarova, kao i planskih radova.


16.11.2023.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO