Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Velika svetinja smeštena u samom geografskom centru Srbije: Manastir Drača odiše mirom i lepotom, u njegovoj porti sahranjen veliki srpski komandant (FOTO)


Kragujevac - Živopisno i ušuškano u brdima Rujevica, Visibaba i Bogosavljevica, ispresecano brzom Dračkom rekom selo Drača prava je slika i prilika lepe Srbije. Na njegovoj teritoriji nalazi se i precizno određena tačka koja se smatra za geografski centar naše zemlje.

Selo Drača smešteno je na 352 metra nadmorske visine, ima poštu, Dom kulture.. ali, ono što je pravi dragulj ovog mesta jeste manastir Drača podignut krajem 13. veka.

- Prema predanju ovde je prvobitno postojao srednjovekovni manastir u kome je živeo i umro svetogorski monah i svetitelj, prepodobni Jov. Tokom 18. i 19. veka manastir je bio značajan duhovni i kulturni centar ovog dela Srbije. U vreme Kočine krajine monasi Drače bili su na strani Austrije, pa se i sam Koča Anđelković u njemu jedno vreme krio, zbog čega je manastir teško stradao, kažu za RINU meštani.

U crkvenoj porti manastira sahranjen je Jovan Dimitrijević Dobrača, komandant srpske vojske u bici na Ljubiću", a u ovoj svetinji i dan danas čuvaju veoma stare ikone.

- Živopis manastira Drača predstavlja neprocenjivu vrednost. Crkva je oslikana 1735. godine, što je zabeleženo u natpisu nad ulazom. U potpunosti sačuvane freske spadaju u red najboljih slikarskih ostvarenja iz prve polovine 18. veka u Srbiji i pripisuju se slikarima iz Moshopolja, dodaju meštani.

Ova svetinja danas je na mapi brojnih putnika namernika, verujućeg naroda koji žele da uživaju u samom srcu Srbije u duhovnom miru i tišini.


19.11.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO