Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Održana protesna šetnja u Priboju u znak podrške narodu Palestine


Priboj – „Ne treba biti ni musliman ni pravoslavac, da bi došli ovde da osudimo ovo što se dešava. Dovoljno je biti samo čovek“- istaknuto je u nedelju nakon mirne šetnje i skupa podrške narodu Palestine koji je u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji, muftijstva Sandžačkog i MIZ Priboj održan u gradu na Limu.

Na stotine ljudi, raznolike nacionalne i verske pripadnosti i mladih i starih, noseći transparente, mirno je, kako su i sami istakli ćuteći, prošetalo od sportske dvorane, glavnom ulicom, do Trga Fapa u Priboju, u znak podrške palestinskom narodu ali i s ciljem slanja nedvosmislene poruke svetu da zaustavi dalja stradanja nedužnog naroda Gaze i drugih Palestinskih gradova.

-Zamislite da imate svoj krov nad glavom i živite u svojoj kući godinama, decenijama a vaše porodice možda stolećima i da jednog dana neko dođe i izbaci vas iz vaše kuće a nekog drugog dovede tu da živi. Tako palestinski narod živi već 75 godina. Pa vas ja opet pitam : a šta je mudro i ispravno? Zar je pametno i mudro ćutati, da se ništa ne kaže? Mi koji smo se danas okupili čvrsto verujemo da onaj koji ubije jednog nevinog čoveka kao da je ubio ceo svet a onaj koji spasi jednog čoveka kao da je spasio ceo svet. Zato smo se okupili, tu poruku da pošaljemo, da smo protiv ubijanja, proterivanja i kolektivnog kažnjavanja jednog celog naroda- poručio je Jasmin ef. Eminić.

Nemamo pravo da ćutimo zbog mnogih blagodati koje nam Bog daje ovde u Priboju zbog našeg suživota i zajedničkog života, poručio je ispred organizatora protestne šetnje, predsednik MIZ u Priboju, Harun ef. Eminagić, ističući da ovaj skup, bez obzira ko ga organizuje, ipak nije verskog karaktera.

-Ne želim da govorim o desetinama džamija, prastarih, monumentalnih objekata, važnih za islam. Ne! Želim ovde da istaknem Crkvu Sv. Porfirija koja je srušena u starom delu Gaze, iz 5. stoleća. Mogu misliti koliko znači vama pravoslavcima. Crkva koja je, kroz sve vekove, do trenutka kad je srušena, bila pravi Božji hram. Crkva, u kojoj su se odgajali pravi vernici, oni vernici koji su rekli muslimanima, komšijama u Palestini : „Srušene su vam džamije, dođite iz ove crkve učite Ezan i obavite molitvu.“ Nije to mala stvar. To može da se desi samo u Priboju i samo u Gazi… 2014. godine, kada je Izrael napadao muslimane, 200 muslimanskih porodica sakrilo se u toj crkvi i kada je srušena, u njoj su boravila muslimanska deca, žene, starci i nemoćni ljudi. Ispod ruševina te crkve nalaze se i muslimanska i pravoslavna deca, jer izraelske granate ne znaju da biraju ko je koje vere- istakao je Harun eg. Eminagić.

On se zahvali svima koji su podržali organizaciju ovog skupa – svim okupljenim Pribjcima, lokalnoj samoupravi, policiji kao i svim političkim partijama koji su, kako je istakao, svi stali pod jednu zastavu na kojoj piše – STOP UBIJANJU NEDUŽNOG PALESTINSKOG NARODA.


21.11.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO