Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Златиборска гондола гради се у складу са природом


Чајетина - Највећи инвестициони пројекат општине Чајетина, Голд гондола, ушао је у завршну фазу изградње. Иако је реч о технолошком пројекту, жичари дугој чак девет километара, ова гондола ни на који начин неће нашкодити природним лепотама “златне планине”. Све је замишљено и реализује се тако да иде у прилог очувању здраве животне средине, а из њених кабина видеће се чаробне лепоте Златибора у којима су до сада уживале само птице и малобројни путници нисколетећих ваздухоплова, наводи се на сајту овог јавног предузећа.

Златиборска Голд гондола је од саме идеје замишљена као еколошки пројекат. На самом почетку рада покретаће је електрична енергија али то није коначан одабир извора напајања. У току је израда студије која ће понудити могућност за алтернативно снабдевање енергијом. У опцији су енергије сунца, воде и ветра а поменута студија ће показати најбоље решење.

“Води се рачуна о еколошким стандардима у сваком погледу. Поред самог инфраструктурног објекта гондоле, планирамо да на почетној станици, сама наша управна зграда сутра користи обновљиве изворе енергије и на сваком кораку се води и водиће се рачуна о енергетској ефикасности. Гледамо да сви садржаји буду у сагласју са природом и да овај пројекат покаже колико је наш циљ, да се бавимо одрживим развојем туризма, озбиљан. Наша решеност да се озбиљно бавимо туризмом, што и чинимо, ни у ком смислу не запоставља природу јер управо због те природне околине туристи долазе и бораве на Златибору. Оно што ће на траси гондоле, од почетне станици до Торника, моћу да се види су заиста најлепши предели Златибора и то из ваздуха што посетиоци до сада нису могли, сем малобројних који су се возили хеликоптерима. Сада ће то бити доступно свима, да крену из самог ’срца’ Златибора, за који често кажу да је доста урбан, али већ после неколико секунди вожње изаћи ће у нетакнуту природу а погјед ће пуцати на шуме, пашњаке, потоке и све оно што у ствари и јесте Златибор. Таква траса дуга је девет километара, све до врха Торника који је такође у потпуности очуван а на коме планирамо да урадимо још садржаја као што је и видиковац који ће омогућити предиван поглед на природне пределе који се налазе и ван граница наше земље. Заиста се трудимо да оправдамо очекивања гондоле као еколошког пројекта у оквиру кога нема ничег што би реметило здраву животну средину. Све је испланирано да и животна средина и путници буду безбедни”, каже директорка Голд гондоле Бојана Божанић.

Радови на завршетку Голд гондоле одвијају се у складу са динамиком, завршено је око 30 носећих стубова . Паралелно се изводе радови и на међустаници који би требало да буду завршени током септембра месеца након чега се креће са постављањем опреме а затим, почетком октобра, креће развлачење сајле. Много тога зависи и од временских услова али до сада је динамика била континуирана и није било већих проблема.У току је допремање котурова сајле а њено уплитање на првом делу трасе, које прати одређена процедура, планирано је за крај септембра. Упоредо се развлаче и сигнални каблови. На другом делу трасе завршавају се радови на постављању преосталих стубова чије је извођење, због конфигурације терена, нешто теже али нема већих препрека.

“Сви радови, по плану, требало би да буду завршени до краја године када ће се кренути са пробним радом који ће надзирати “Пома”, наш партнер из Француске који је и произвођач опреме. Уз пробни рад ићи ће и обука радника и комлетна припрема гондоле за превоз путника. Очекујем да ће први путници бити превежени већ почетком следеће године до када ће бити испоштоване све безбедоносне процедуре “, појашњава Божанићева.

Пре пуштања гондоле у рад биће уређене све три станице, почетна, међустаница и крајња станица. За читаву зону постоји план детаљне регулације који подразумева и партнерно уређење. Управна зграда са свим потребним садржајима и улазним приступом ће обухватити уређење почетне станице у центру Златибора где су радови у току као и на завршној станици на Торнику.

„Битно је да сада дефинишемо простор за улаз и излаз који укључује и услове за особе са инвалидитетом и мајке са малом децом. Ту је и паркинг, гараже, простор за одлагање опреме,угоститељски објекти и други комерцијалних садржаја јер нам је важно да се наши корисници осећају комотно. Планирамо да уређење тог простора реализујемо до зимске сезоне. На међустаници ће бити занимљиви садржаји, углавном везани за језеро, али и паркинзи и сви други пратећи елементи. Уређење последње станице подразумева угоститељске објекте, видиковац и неке нове адреналинске садржаје. То је само онај најважнији део а временом ће тих садржаја бити све више“, истиче директорка.

План општине Чајетина је да се Рибничко језеро, које се налази на међустаници а са кога се територија општине сада снабдева пијаћом водом, стави у туристичке сврхе а једн део сачува као алтернативна акумулација. Систем снабдевања биће премештен на Сушичко врело где се активно ради на свим потребним припремама.

Све активности које се одвијају на овом али и на другим важним пројектима, у складу су са свим прописима који се тичу заштите животне средине. Идућа година биће свакако једна од најзначајнијих развојних година општине Чајетина и Златибора. Почетак рада Голд гондоле убрзаће и остварење намере ове локалне самоуправе да у наредне две године добије статус прве еколошке општине у Србији.

 

РИНА


03.09.2019.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO