Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku


Čačak - Značaj preventivnih pregleda ima neproceniv značaj u lečenju svih vrsta raka, a posebno kada je u pitanju karcinom dojke. Ivana Pajović Kazaković nije uradila preventivni skrining, zato je u borbi protiv kancera išla težim putem i na žalost ona je obolela od dva tumora, rak dojke i sarkom mekog tkiva. Međutim ovu ženu nisu napustili ni hrabrost, niti vera u lekare.

- Moja prva rečenica bila je ’sa kojim ste vi to metrom izmerili moj život’, ja mogu sada da kročim na ulicu i da me više nema, jedino bogatstvo na ovom svetu je zdravlje. A, da bi bile zdrave moramo ići na preventivne preglede, zato još jednom apelujem na sve žene da idu i pregledaju se, jer je to najvažnije za zdravlje i oporavak, rekla je Ivana za RINU.

Ona još jednom naglašava da je preventiva najvažnija, a jedno od glavnih preventivnih oruđa u borbi protiv raka dojke je skrining, pokretni, odnosno mobilni mamograf koji je sada postavljen ispred čačanskog Doma zdravlja, gde će Čačanke moći da obave besplatne preventivne preglede.

- Za pozitivan ishod bolesti, apsolutno je bitna preventiva, kao i rana dijagnostika, zato se u čitavoj našoj zemlji, u krajnjem slučaju svuda u svetu rade preventivni pregledi za određene grupe građana, određenog pola, zavisno od tog ao kojim se preventivnim pregledima radi. Mi smo i ranije imali preventivne preglede raznih vrsta, ovde u našem Domu zdravlja radili smo ultrazvučni pregeld dojke, zatim se radila analiza krvi za rano otkricvanje karcinoma prostate i sada nešto što je najznačajnije rana dijagnostika koja daje velike izglede i veliki procenat uspeha u lečenju bolesti”, rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

On je naglasio, da je danas tu pokretni mamograf koji je postavljen do polovine decembra i već su popunjeni spiskovi, te da je interesovanje Čačanki veliko.

- Pregledi se rade od 09 do 15 časova, obuhvata starosnu dob žena od 45 do 69 godina, a ukoliko neko ima takozvanu pozitivnu anamnezu, odnosno, ako je neko u porodici bolovao od karcinoma te žene i sa 40 godina mogu doći da urade mamografiju. Mamografija kasnije upućuje i na dalju dijagnostiku”, zaključio je dr Pajović.


07.12.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO