Žestok sudar kod tivatskog aerodroma: Motorom udario u automobil, vozač dvotočkaša teže povređen     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Kuma dobila poklon, pa se prošetala kroz kompleks: Ana je dala ime jake simbolike zatvorenom bazenu u Gornjem Milanovcu     ·     Policija intenzivno traži čoveka sa fotografije: On je pesnicama naneo teške telesne povrede Novosadjaninu     ·     Čačanin (39) uhapšen zbog oduzimanja deteta     ·     Velika zaplena kragujevačke policije: Uhapsili dilera koji je kod sebe imao kokain, marihuanu i pištolj, završio u pritovu a pištolj oduzet     ·     Formirana tri bedema i šest kaskada, oko 80 ljudi uključeno u gašenje vatre: Agonija na deponiji Duboko kod Užica i dalje traje, uz nadljudske napore nadležnih ekipa situacija ide na bolje     ·     Mala, ali jako opasna - meštani strepeli od poplava: Uređuje se korito reke Despotovice a uz njene obale grade pešačke i biciklističke staze, sjane vesti iz Gornjeg Milanovca (FOTO)     ·     Voda potpuno bela od sapunice u reci Trnavici: Stanovnici novopazarskog naselja u šoku, plaše se potencijalnog ekološkog incidenta (FOTO)(VIDEO)     ·     Policija upala u stan, a u stanu droga: Uhapšen Čačanin zbog sumnje da proizvodi i prodaje amfetamin i kanabis     ·     Robert Fico je stabilizovan, ali kritično: Stručnjak objašnjava šta ovo znači i da li mu je život ugrožen     ·     Na radnika se obrušila zemlja: Hitna pomoć hitno upućena u Mirijevo     ·    


Autor: RINA.rs


Prelep srpski običaj još uvek se poštuje u kući Minovića: Mira iz Katrge kod Čačka spremila pogaču Vasilicu za današnji praznik, to su nekada spremale naše bake (FOTO)


Čačak - Širom Srbije i regiona danas se proslavlja Mali Božić, ali i pravoslavna novu godinu po Julijanskom kalendaru. U davna vremena brojni običaji bili su vezani za ovaj veliki dan, a neki od njih su se zadržali i danas. S obzirom na to da smo ušli u pravoslavnu Novu godinu, vreme je da malo da se podsetimo tradicije. U čačanskom selu Katrga u brvnari porodice Minović, koja datira skoro dva veka, domaćica Mira i ove godine tradicionalno je zamesila projino belo brašno kako bi napravila pogaču Vasilicu koja će se naći na svečanoj trpezi za pravoslavnu Novu godinu.

- Svake godine u brvnari kraj pročevlja pravim ,,Vasilicu", jer volimo da Vasilijevdan dočekamo sa ovim hlebom na stolu. Pogaču pravim u staro-srpskoj atmosferi u starinskim posudama, koje je koristila moja svekrva, kao i ranije pretkinje pre nje. Pečemo na pročevlju, a ovde sve provodimo sa porodicom sve praznike od Božića, pravoslavne Nove godine, Bogojavljenja, pa do Vaskrsa", rekla je za RINU Mira Minović, prava srpska domaćica iz Katrge.

Ova žena ponosno ističe autentičnost i tradiciju stare Srbije kroz njene verske običaje i naglašava važnost očuvanja porodične harmonije i ljubavi.

- Vasilica je važna za mir, blagostanje i napredak kuće. Kružiće koje šaram na njoj, obeležavaju svakog člana našeg domaćinstva i to je vid molitve za njegovo zdravlje i napredak", zaključila je Mira.

Dakle, Vasilijevdan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom, pada uvek 14. Januara, baš kada počinje pravoslavna Nova godina.

Domaćice bi trebalo na ovaj dan da prave ,,Vasilicu" koja može biti i slana i slatka, a priprema se za mir, blagostanje i napredak pravoslavne porodice.


15.01.2024.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO