Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Uplašili smo se da nije stradao u Pojasu Gaze: Apolon se vraća kući, beloglavom supu se izgubio svaki trag u Izraelu ali sada je snimljen u Bugarskoj


Nova Varoš - Specijalni rezervat prirode Uvac nadaleko je poznat kao prirodno stanište beloglavih supova. Mnogi od njih koji se izlegu kod Nove Varoši u prvim godinama svog života odlete daleko, ali se i vrate u domovinu. Jedan od njih je i Apolon čiji se povratak željno iščekuje.

- Apolon je nađen kako se davi u Uvačkom jezeru na Molitvi avgusta 2021. godine. Verovatno je pao prerano sa gnezda usled uznemiravanja prekomernim turističkim posetama ovom delu rezervata. Brzo se oporavio, pa ga je Fondacija u saradnji sa SRP Uvac u septembra 2021. godine, na Internacionalni dan zaštite lešinara, vratila u prirodu. Već u novembu je fotografisan na Golanskoj visoravni, kažu za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Oni dodaju da je Apolon u Izraelu proveo dve zime i beležen je redovno na hranilištu Hai-Bare Karmel sve do aprila prošle godine, posle čega mu se gubi trag.

Zabrinuli smo se zbog rata u Gazi da nije nastradao. Kolega Ivailo Angelov poslao nam je fotografiju Apolona načinjenu 17. januara ove godine u Madžarevu na jugoistoku Bugarske. Sa nestrpljenjem ga čekamo da se pojavi kod nas na Uvcu, kažu u Fondaciji.

Međutim, veliki broj mladih ptica nemaju tu sreću da se vrate na Uvac, jer su lutanja uvek neizvesna, puna opsasnosti koje ih mogu koštati života. Nadamo se da će Apolon se bezbedno vratiti kući.


22.01.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO