Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Ako se ona naljuti - ja ćutim: Opada broj sklopljenih brakova a raste broj razvoda u Srbiji, ipak u Dragačevu ljubav je još uvek jača od mečke


Lučani - Prema dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom 2022. godine u Srbiji je sklopljen 32.821 brak, što je za 2.987 brakova manje nego 2011. godine. Sa druge strane, beleži se porast broja razvoda, pa je tako 2022. godine bilo 9.813 razvoda, odnosno za 1.562 više nego 2011. godine kada je razveden 8.251 brak. Ipak, medju opštinama sa najmanjim brojem razvoda već godinama unazad jesu Lučani, a Dragačevci neretko u šali znaju da su njihovi brakovi jači čak i od mečke.

- Mladi su većinom otišli, pa nema ko ni da se razvodi. Ovi koji su dugo u braku, njima nije do razvoda. U Dragačevu je ljubav jača od mečke”, kažu meštani.

Posle skoro pedeset godina zajedničkog života recept za dobar brak imaju Zora i Milan Bugarčić. Oboje kažu da je razumevanje jedno drugog na vrhu lestvice i najvažnije u opstanku svakog braka.

- Tajna uspešnog braka su sloga, ljubav i tolerancija. Ne može nikako jedno da bude na površini, a jedno na dnu. Samo zajedničkm dogovorom i razgovorom svi se problemi rešavaju”, rekla je Zora.

Međutim, dragačevski domaćin ipak je bio malo konkretniji i kaže da se u braku moraju znati konkretna pravila.

- Ako se ona naljuti ja ćutim, a ako se ja naljutim onda ćuti ona, ali se ne svađamo i ne raspravljamo, jasan je Milan.

Ljubomore među njima nema, ali Bugarčići smatraju da savremeni brakovi najviše trpe zbog društvenih mreža.

- U naše vreme mobilni telefoni nisu bili toliko zastupljeni, ali i danas kad ih imamo ne čitamo poruke jedno drugom, nego svako ima svoju slobodu i svoju privatnost”, uz osmeh je ispričala Zora Bugarčić.

Izgleda da je tajna opstanka dragačevskih brakova objašnjena i u načinu na koje se igra staro tradicionalno kolo sa ovih prostora, a to je da kolovođa i kec s vremena na vreme zamene mesta.


11.02.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO