Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Ovo je najskuplji tamjan na svetu, čudotvoran lek star preko 2000 godina: Dušan iz Novog Sada ima jedan od najneobičnijih poslova u Srbiji, otkriva tajne svete mirišljave smole (FOTO)


Novi Sad - Kažu da je miris tamjana, nastariji na ovom svetu, a sa ovom mirišljavom smolom, trgovalo se čak pre 5000 godina. Danas, postoji kuća tamjana u Novom Sadu, koja ima misionarski posao da širi miris za koji se veruje da rasteruje zle duhove, a na posebnom zadatku je i Dušan Trninić koji je sanjao čime treba da se bavi.

- Ništa to nije slučajno, to je došlo na praznik Svetog Serafima Svetovskog pre šest godina i od tada bavimo se tamjanom. Da pokažemo blagodati tamjana i razliku izmedju prirodnog i onog veštačkog mirišljavog. Samo na nekoliko mesta na svetu, radja ova čudesna mirišljava smola, ko god je pokušao da je premesti i presati, osušila se. Sve vrste koje postoje na Dalekom Istoku, pronaćićete u Kući tamjana i to u džakovima, kazao je Dušan za RINU.

On dodaje da svaki tamjan ima svoju boji, miris i ukus. Ne može biti plav, ljubičast ili ružičast, već samo u svojoj karakterističnpj boji.

- U zavisnosti od drveta kog potiče, on prima boju. Recimo, tamjan koji sam nabavio u Sudanu je od drveta Bosvelija perifera, ima balzamičan miris i sličan je crkvenom mirisu koji se dosta koristi. Tamjan iz Indije, koji potiče od drveta Bosvelija serata dosta se koristi u medicinske svrhe, od njega se prave kapsule koje su jako dobre za reumu i astritis - priča Trninić.

Prema njegovim rečima, mnogi tamjani koriste se u prehrani i taj stiže iz Sudana, koji je najveći proizvodjač.

- Tamjan nazvan arabska guma, koristi se u prehrambenoj industriji, medicini. Koristi se prilikom pravljenja napitka koka kole, koji se stavlja zbog velike koncetracije kalcijuma - ističe on.

Medjutim, posebno mesto u Dušanovoj kolekciji zauzima "kraljevski tamnjan".

- On je najskuplji i najkvalitetniji tamjan koji postoji u svetu, jedistven je po tome što se jako puno koristi u arapskim zemljama na dvorovima, jer ima poseban miris. Dobar je za topljenje kamenca u bubregu ili žuči i to je lek koji je star 2500 godina - kaže Dušan.
Ono što je vredno u njegovoj kolekciji svakako je sestra tamjana, najveći komad Smirne u Srbiji.

- Komad je težak oko dva kilograma i smirna je sestra tamjana, u narodu je poznato da je Gospod dobio zlato, tamjan i smirnu na rodjenju od tri mudraca, za duh, dušu i telo - zaključuje novosadjanin.


12.02.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO