Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Može da primi deset lica, ali i osobu sa invaliditetom: Crna Gora nakon 16 godina dobila Sklonište za žrtve trgovine djecom i mladima (FOTO)(VIDEO)


Podgorica - Crna Gora je nakon 16 godina dobila Sklonište za žrtve trgovine djecom i mladima. Bezbednost svakog pojedinca, a naročito djece i omladine na početku su i na kraju svake borbe za bolje društvo i ljepšu budućnost, poručio je Milojko Spajić predsednik Vlade, povodom otvaranja.

- Obaveza države je da se predano bori protiv svih oblika kriminala, koji nažalost obilježavaju brojna djetinjstva. Razumljivo je da u globalnom svetu Crna Gora ne može sama rešiti ovo pitanje ali može biti delom rešenja. Naša zemlja mora jačati svoje institucije, kreirati adekvatne zakonske propise, usvajati najbolje prakse i intenzivirati međunarodnu saradnju u cilju suzbijanja trgovine ljudima kao jednog od najtežih pojavnih oblika organizovanog kriminala. Zato je ovo samo prva u nizu aktivnosti koju ćemo preduzeti ovim povodom, istakao je premijer Spajić.

 Ministarstvo rada i socijalnog staranja uradilo je veliki posao u ovom projektu, čime je dokazalo želju da na efikasan način rešava sva otvorena pitanja i da prepozna probleme i pruži odgovore. Maksimalna sigurnost i zaštita mora biti osigurana kroz specijalizovane usluge za sve žrtve trgovine ljudima, poručila je ministarka Naida Nišić.

U tom smislu je otvaranje skloništa važan korak u stvaranju ambijenta, koji će pomoći najranjivijima, onima čija se detinjstva prekidaju na najsuroviji način.

- Trgovina ljudima, posebno djecom je problem svetskih razmera, koji pogađa sve zemlje, bez obzira na društvene, političke ili ekonomske prilike koje vladaju u njima. To je višeslojan, kompleksan i dinamičan društveni fenomen kojeg karakteriše prikrivenost. Ova ozbiljna posledica jedne društvene bolesti mora biti sanirana i mi moramo svi zajedno mnogo više da radimo, da branimo žrtve i osuđujemo zločin. Za žrtve treba da obezbedimo uslove za rehabilitaciju, dok za zločince pravda treba da kaže svoju reč, naglasila je ministarka Nišić.

Izgradnju Skloništa finansirala je Vlada Crne Gore uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. Objekat ima 200 m2, a može da primi deset osoba. Jedna soba prilagođena je osobama sa invaliditetom.

 

 


02.04.2024.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO