Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Proizvedeni prvi primerci eletričnog automobila u Kragujevcu, namenjeni testiranju


Kragujevac - U fabrici FIAT-Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji, namenjenih za takozvane „Crash“ testove i ostala ispitivanja, koja se trenutno obavljaju u krugu fabrike, saznaje Tanjug.


Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević rekao je za Tanjug da će se u bliskoj budućnosti na ulicama Kragujevca naći prvi električni automobili proizvedeni u Srbiji.

„Normalno je da u nekom periodu, kad je taj automobil u razvojnoj fazi, bude zaštićen. Sve je to normalno, to rade i drugi svetski proizvođači, ali zaista iza toga očekujem da ga u punom sjaju vidimo vrlo brzo na jednom predstavljanju, a posle toga i na ulicama, kako naših gradova u Srbiji, tako i svuda u svetu“, naveo je Đorđević.

Kragujevac - Kompanija Stelantis, u čijem sastavu je i fabrika FIAT-Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu, još 2022. godine najavila je da će krajem ove godine na tržište lansirati novi u potpunosti električni automobil.

U okviru priprema za proizvodnju električnog automobila, koje su trajale pune dve godine, u kragujevačkoj fabrici instalirana je nova oprema, a radnici su prošli brojne obuke u Stelantisovim fabrikama u Italiji i Poljskoj.

„Svi zaposleni u kompaniji očekuju da ovaj model opravda ovoliko vreme priprema i da zaista u jednom trenutku za njega bude zainteresovan veliki broj kupaca. Očekujemo veliku prodaju i veću proizvodnju, a samim tim, ono što nas zaposlene najviše zanima – veću uposlenost, što znači da ćemo moći da računamo i na veće plate u nekom narednom periodu, tako da sve to zatvara jedan ozbiljan krug, što željno iščekujemo“, rekao je Đorđević.

Iako se u javnosti govorilo da će ovaj električni automobil biti restilizovan model Fiatove „pande“, kompanija Stelantis zvanično još uvek nije saopštila naziv ovog auta, niti obelodanila njegov izgled.

Svetska promocija novog automobila očekuje se na leto, a od trećeg kvartala ove godine očekuje se i serijska proizvodnja.


03.04.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO