Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)


Užice - Tokom NATO bombardovanja na meti neprijatelja osim Batajnice najviše se našao aerodrom Ponikve kod Užica. Bombardovan je 37 puta, a na njemu je izbrojano 708 kratera od bombi. Samo tokom jedne noći, prema dostupnim podacima palo je čak 54 bombe. Razminiranje ovog aerodroma vrši se u nekoliko faza, a trenutno je u toku jedna od njih. Na lice mesta stigli su demineri iz Bosne i Hercegovine koji rade ovaj veoma zahtevan posao.

- Obuhvaćena površina prostire se na preko 152 hiljade metara kvadratnih, u planu je da se razminiranje završi za tri do četiri nedelje, u zavisnosti od vremenskih uslova i drugih faktora koji utiču na rad deminera, potvrdjeno je za agenciju RINA u Centru za razminiranje.

Tokom bombardovanja tih 78 dana u velikom strahu za svoje živote bili su i meštani. Ipak, na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava. Zora Perišić je tada u šestom mesecu trudnoće i još jednim malim detetom ratne dane provodila u svojoj kući iako je agonija trajala svakog trenutka.

- Moj krevet je bio pored kreveca za bebu i bukvalno sam noći provodila spavajući u odelu i gumenim opancima spremna da ako agresori krenu da bombarduju, budem sprema da bežim iz kuće sve zajedno sa spakovanom torbom. Toliki je strah bio u nama da smo konstantno pod tenzijom bili. Skrivali smo se nekada ispod brda, računajući da ispod njega bombe ne mogu da stignu, priseća se Zora.

Projekat razminiravanja finansira Vlada Srbije uz pomoć SAD-a i Republike Koreje, a preko Međunardne fonadacije za jačanje bezbednosti ljudi iz Slovenije ITF.

 


17.04.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO