Uništene i razlupane kajsije sedam dana pre berbe: Voćari iz podjeličkih sela i danas sabiraju ogromnu štetu koju je donelo nevreme (FOTO)     ·     Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·    


Autor: RINA.rs


Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)


Čačak - Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac koji će biti spas za veliki broj građana u potpunosti je rekonstruisan i to prvi put nakon skoro sedam decenija i predat je građanima na korišćenje. Dugačak je 5.5 kilometara, ima 172 priključka, projektovane su četiri crpne stanice a preko njega navodnjavaće se površina od preko čak 400 hektara. Rekonstruisani kanal za navodnjavanje u Parmencu, obišao je i mnistar poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović.

- Ovo je izuzetan važan projekat za stanovništvo ovog kraja, na čiju realizaciju su čekali nekoliko decenija. Ovde ima dosta vrednih ljudi, poljoprivrednih prozvodjača koji više neće morati da strepe od suše, jer će im sada biti dosta lakše da navodnjavaju svoje površine pod zasadima. Realizacija ovog projketa samo je još jedan pokazatelj, da uz dobru saradnju lokalne samouprave i ministarstva može se učiniti zaista mnogo, rekao je za RINU Martinović.

Kanal za navodnjavanje Čačak – Parmenac, sa kog su se vodom snabdevala poljoprivredna zemljišta od Parmenca do Katrge, izgrađen je 1957. godine ali dugo vremena, zbog dotrajalosti nije bio u funkciji. Sada je kompletno rekonstruisan, a vrednost radova je 5,7 miliona evra, iz kreditnog aranžmana između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ovo je veliki dan ne samo za stanovnike koji žive u ovom delu grada, već za čitav Čačak. Čekalo se duže od pola veka na rekonstrukciju ovog kanala, i to je sada konačno završeno. Tek će se videti benefiti ovog projekta, jer će se plodna zemlja i poljoprivredne kulture sada lakše održavati a naši građani se neće više mučiti oko navodnjavanja. Sistem je savremen, potpuno digitalizovan i automatizovan, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da se radi i na proširenju mreže.

- Radiće se kanal na Ljubić keju, a tu je projektom predvidjena i izgradnja pešačkih staza, mostova i biće to dodatan sadržaj u tom lepom delu grada i zelena oaza. Do kraja leta očekuje se završetak radova na crpnoj stanici. Namena ove crpne stanice jeste sprečavanje ponovnih poplava sa kojima su se Ljubić Kej, Suvi breg i Suva Morava susretali od 1965. godine na ovamo. Moram da pomenem, da veliku zahalnost dugujemo resornom ministarstvu i Srbijavodama, ističe Todorović.

Javno preduzeće Srbijavode će sve vreme brinuti o ovom sistemu, zajedno sa lokalnom samoupravom. Projekat podrazumeva i sanaciju i modernizaciju kanala za navodnjavanje od brane u Parmencu do Katrge u dužini od 24 kilometra, ukupna je betonirano i u potpunosti sanirano 5.350 metara od Parmenca do kanala Moravac.
Ukupna dužina distributivne mreže je 10.885 metara, a ugrađene su cevi različitih prečnika, postavljeno 11 cevovoda i 175 hidrantskih jedinica


22.05.2024.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO