Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Čovek koji je Dragačevcima vratio stadion od danas je počasni građanin: Lučani proslavljaju svoj dan, sav novac opredeljen za koncerte preusmerili za igradnju crkve - bravo (FOTO)


Lučani – Opština Lučani danas obeležava svoj dan. 10. jun u znak sećanja na veliku pobedu Dragačevaca izvojevanu nad Turcima u Drugom srpskom ustanku 1815. godine u selu Rtarima. Posle velikog okršaja na Ljubiću, turski vojnici su bili prinuđeni da se povuku iz Čačka i krenu prema lučanskoj teritoriji. Lučanski ustanici su u Rtarima hrabro opkolili Turke, koji su tom prilikom pretrpeli strahovit poraz. Istoričari navode da ih je oko 10 hiljada krenulo iz Čačka, a do Sjenice se probilo svega njih 300. Smatra se da  je samo u Rtarima poginulo oko 1000 turskih vojnih zulumćara.

Ta pobeda i dan danas pamti, a taj značajan datum slavi se kao Dan opštine kada se sumiraju postignuti rezultati, ali i predstavljaju novi planovi.

- Ovogodišnji dan opštine obeležili smo skromnije u odnosu na neke prethodne, jer smo odlučili da sva opredeljena sredstva za koncertne sadržaje, za binu i ozvučenje preusmerimo Crkvenoj opštini Lučani, kako bi se nakon 40 godina završila izgradnja crkve posvećene spaljivanju moštiju Svetog Save na Vračaru. Na ovaj dan pamtimo pobedu naših predaka, a mi kao njihovi potomci danas dodeljujemo priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima zaslužnim svako u svojoj branši, za razvoj Lučana, rekao je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Zvanje počasnog građanina opštine Lučani ove godine, prema skupštinskoj odluci, dobio je Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije iz Beograda za posebno angažovanje u pružanju pomoći građanima i privredi.

- Počastvovan sam jer sam dobio ovo priznanje, to samo dodatno potvrđuje da je saradnja između lokalne samouprave i Vlade RS, a potom i sa Republičkom direkcijom odlična. U opštini Lučani zaista imamo ozbiljne, predane ljude sa kojima je lako uspešno sarađivati. Drago mi je što smo pomogli ovim vrednim ljudima. Naime, stadion na kom se svakog avgusta okupljamo tokom Sabora trubača bio je u nečijem privatnom vlasništvu i to je trebalo rešiti. Prvo smo obezbedili sve uslove da stadion bude u državnom vlasništvu, a zatim prebačen na opštinu Lučani tako da više nema potrebe da ga lokalna samouprava svake godine uzima pod zakup, izjavio je Vorkapić.

Za najvrednija dostignuća i postignute rezultate u opštini Lučani u oblasti privrede, dobitnici nagrade 10. jun su preduzeće  „Milan Blagojević – namenska AD Lučani  i kompanija „Maksima DOO Lučani.

- Saradnja između fabrike i opštine je već dugi niz godina veoma dobra. Tu smo da pomognemo u svakom segmentu, kroz donacije u zdravstvo, obrazovanje i putnu infrastrukturu. Fabrika ima 1630 zaposlenih trenutno, a oko 90 odsto zaposlenih su upravo sa teritorije opštine Lučani. Ovo priznanje nam je samo dodatan vetar u leđa da nastavimo sa istom praksom i u godinama koje dolaze, istakao je Predrag Ilić v.d. direktora MB Namenska.

 


10.06.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO