Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Malinari na jugu Srbije kažu da im niko ne nudi dogovorenu cenu od 250 dinara po kilogramu, već znatno manje


Berba malinau Pčinjskom okrugu već je krenula, o nekoj dogovorenoj ceni u Ministarstvu poljoprivrede od, malinarima neisplativih 250 dinara, samo se čuje i vidi iz medija, tvrde ovdašnji proizvođači, prenosi portal Telegra.rs.

Malinari iz Surdulice, kažu da “od Leskovca naniže, nezvanična cena maline na otkupu je 200 dinara”:
- Pitanje nas malinara iz ovog dela zemlje bi bilo: "Da li i ta 'dogovorena' cena maline važi za "gornji deo Srbije" i da li smo mi na jugu građani drugog reda, kada je u pitanju poljoprivreda i baš ova kultura?

Računice nema, na 200 dinara ide polovina beračima, a od druge polovine proizvođač izdvaja opet polovinu za isplatu đubriva i hemije i za troškove obrade.

Uklapa se na nekih 45 dinara po kilogramu. Najbolje je onda ili nemati ili biti berač i ne razmišljati o proizvodnji i ulaganjima.

Ali ako je sve manje maline, manje je i prilika za zaradu istih berača, kao i državi za izvoz - pojašnjava Dragan iz Surdulice, koji je poslednjih godina

Kako kaže, najcrnje u svemu je i da male hladnjače koje su na udaru i u direktnom kontaktu sa proizvođačima, nemaju računicu za otkup.

- Što se tiče Surdulice i okolnih sela, obrada ove kulture je zbog loše prošlogodišnje cene dosta manja, a prinos maline zbog loših vremenskih uslova znatno manji.

- Vođeni ovakvim odnosom otkupne cene, ulaganja i zarade, maline će u narednom periodu biti sve manje i manje - ukazuje Dragan.

Posle zapadne Srbije, južna Srbija je imala najviše površine pod malinama.

Posle zapadne Srbije, južna Srbija je imala najviše površine pod malinama. Naročito se malina gaji na području Surdulice, Poljanjce kod Vranja, kao i na teritoriji Vladičinog Hana.


10.06.2024.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO