Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Овако је изгледао брачни уговор код Срба пре пола века: Шминкања нема уопште, само обична помада


Горњи Милановац – Пре пола века бракови у Србији били су много другачији него данас. Знало се ко вози трактор, а ко отвара капију, а уколико не би било онако “како Бог заповеда” онда би се код судије носили папири за развод. То је учинио и Средоје, давне 1963. године, јер му се, како је наведено у документима, учинило да његова супруга Милеса “свраће код комшије чешће него што би требало, а и село је почело да прича како између њих двоје нешто има” и то овај сеоски домаћин више није могао да трпи већ је затражио развод.

 

Судија је некако успео да их помири, али је у списима Општинског суда у Горњем Милановцу , као доказ, остао уговор сачињен 01. јула 1963. године, којим је Средоје одредио нова правила брачне игре. У наслову стоји да је то “Уговор о споразуму даље у браку између Средоја и Милесе” у ком су написане ставке по којима је супруга требало да се понаша.

 

Садржина тог Уговара изгледа овако:

 

“По овом уговору међусобном, брачни друг Милеса да се овако понаша у браку, и то:

 

- Да слуша брачног друга Средоја

- Понашање као брачни друг спрема Средоју

- Домаћица да буде у правом смислу

- Озбиљно да влада према сваким

- Облачење да буде спрема здоговору са Средојем

- Шминкање нема уопште, једино обична помада

- Излазак у двориште без мог одобрења нема

- Било то у варош или у комшилук

- Одржавање просторија које располажемо да буде уређено

- Двориште исто одржавати чисто, и шупу – клозет

- Дрскост спрема брачном другу Средоју нема

- Да одгавара у сексуалном делу живота спрема Средоју

- Ове досадашње грешке да отклони и од данас да влада озбиљност спрема другим људима

- Уколико се примети и најмања грешка доћи ће до развод

- Поговора нема када буде поставио брачни друг Средоје да се нешто уради

- Брачни друг Средоје дужан је да се према Милеси понаша као прави муж, не да је злоставља.”

 

По овим правилима морала је пре педесет година да се понаша Милеса, како не би била осрамоћена јер је развод у то време био нешто незамисливо. Очигледно да је успела јер у Општински суд у Горњи Милановац није стигао захтев за развод брака између ово двоје супружника.

 

РИНА


20.01.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO