Preminuo muzičar Toni Montano     ·     Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Отапање снега покренуће клизиште: Мештани Глишиних Вода свакодневно стрепе (ВИДЕО)


Прибој – И  док се грађани широм Србије радују лепом и топлом времену, то  није случај са мештанима који живе у прибојском насељу Глишине Воде јер високе темепратуре и отапање снега сваке године проузрокују покретање клизишта које се налази изнад њихових кућа и представља један од горућих проблема ове општине.

“Овде су неке куће нагнуте и по пола метра. Није свеједно живети и свакодневно стрепети да се клизиште не покрене и однесе све што смо годинама стварали. Најтеже је ноћу, кад легнемо да спавамо и најмања шкрипа прозора и врата нас буди, јер се плашимо”, каже мештанин Насуп Караосмановић за РИНУ.

У насељу се налази 25 кућа, а међу становницима су мала деца и старији људи.

“Не знамо шта да радимо. Овде су нам куће и све што имамо, али ако се проблем не реши мораћемо се селити, јер овде под оваквим условима нема будућности”, рекла је Раза Караосмановић.

Глишина Вода је насеље изнад пута које спаја стари са новим делом Прибоја, а клизиште које се овде налази највеће је у Србији. Општина Прибој није у надлежности за решевање овог проблема, зато се дописи упућују државним институцијама. Локално руководство се крајем прошле године састало  са Републичким штабом за ванредне ситуације где је договорена израда пројекта уз помоћу чије реализације би се клизиште коначно санирало.

“Неминовно је да ће се клизиште покренути услед отапања. Проблем који имамо је заиста алрамантан и проналазак брзог решења је неопходно. Коначно се кренуло са речи на дела. Након што Републички штаб за ванредне ситуације донесе неопходне закључке, приступиће се релаизацији, а новац за санацију клизишта ће издвојити Канцеларија за јавна улагања”, рекао је Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој.

Клизиште Глишине Воде први пут покренуто је 1974. године, приликом изградње пруге Београд – Бар. Одмах је постало претња за све мештане овог насеља, али и за друмски, железнички саобраћај као и за водоводни систем.

РИНА


03.02.2020.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO