Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·     Bujični potoci se izlili i potopili puteve u selima Požege: U Užicu pala ogromna količina kiše - situacija u Zapadnoj Srbiji nakon oluje se stabilizuje     ·    


Autor: RINA.rs


Он је будући Џејми Оливер: О Билаловим специјалитетима прича цело Пријепоље (ФОТО)


Пријепоље - И док су тинејџери у Србији у већини случајева заокупљени ноћним животом и видео игрицама, Билал Дацић (17) из Пријепоља такође је заукупљен, али - кулинарством и то од свог најранијег детињства.

"Кувам од своје дванаесте године, то ме је одувек привлачило и почео сам са неким једноставним јелима, сећам се да прво што сам спремио биле су слане погачице, а касније сам уз мајку и интернет своје кулинарске вештине још више усавршавао. Кад је дошло време да упишем средњу школу, није било дилеме и уписао сам Угоститељску школу у Сарајеву", каже за РИНУ овај млади кувар.

У свом родном Пријепољу већ је познат као мајстор кулинарства и иако још увек није завршио средњу школу већ је добио неколико озбиљних понуда за посао, међутим он не жури већ образовање и усавршавање ставља на прво место. До сада је учествовао на бројним такмичењима на којима је добио награде злата вредне, а са мајком Сабихом на манифестацији "Деликатесни понедељак" у Београду пре неколико дана, поносно је представљао бошњачку кухињу.

"Храна говори више од било ког језика на свету. Не ствара баријере већ спаја све људе и преноси културу једног народа. Била ми је част да мајка и ја заједно кроз кулинарство и традиционалне специјалитете представимо нашу културу и обичаје", рекао је Билал.

Овај млади кувар из Пријепоља најбољи је доказ да "ивер не пада, далеко од кладе", јер осам рецепата његове мајке Сабихе обогатило је званични Кувар са рецептима традиционалних јела националних мањина који је настао под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе.

"Спремали смо наше традиционалне колаче који се заливају сафтом од воде и шећера, баклаве, кадаиф, гурабије. Незаобилазне су биле и мантије које се могу пробати само у нашим крајевима. Билал и ја смо кували неколико дана да би све то испало како треба. Сви специјалитети су нестали као халва, јер изгледа да се полако умарамо од савремене кухиње и поново враћамо коренима. Нема ништа без наше пите за коју се ручно сукају коре", каже Сабиха Дацић.

Поред мајке Сабихе, подршку Билалу да ради оно што воли пружила је цела породица, а његов сан јесте да једног дана отвори свој ресторан у ком ће, како каже увек бити доступан тањир топлог јела за сиромашне и болесне.

РИНА


01.03.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO