Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Вучић отворио фабрику Форверк у Прељини: Нема поршеа без радника из Чачка, урадили смо аутопут и добили поузданог немачког инвеститора


Чачак – Председник Србије, Александар Вучић, обишао је производне погоне „Форверка“ у Прељини код Чачка. То је највећа немачка инвестиција у граду на Морави у последњих 50 година, а радна места добиће 1.000 људи. Из Чачка ће се у свет извозити делови за реномиране произвођаче аутомобила, а планиран профит од извоза за прву годину је око 10 милиона евра.

„Данас је веома важан и велики дан, за историју Чачка и целу западну Србију. Челници Форверка су рекли да ће размислити о Чачку, ако буде изграђен ауто-пут и ми смо то испунили. Једнако важно је то што су већ запослили 175 људи и што ће запослити преко хиљаду Чачана.То показује да млади овде имају будућност, можемо да позовемо све људе који су отишли да се врате у свој родни град и родна села. Србија се постарала да ову велику немачку компанију, доведе у овај град. Наш интерес је да фабрика буде овде, јер кад видимо моћне аутомобиле, да кажемо да тога не би било без радника у Чачку. И то цео свет би требало да зна, да се сви ти делови за порше производе у срцу Србије. Очекујем још немачких инвеститора, они су сигурни и поуздани партнери, не остају неколико година, већ деценијама. Долазак Форверка је за све нас велики признање. Чачак постаје чвориште западне Србије, место привредног развоја и одлично место за живот”, изјавио је председник Србије Александар Вучић. 

Извршни директор „Форверка” Јирген Милер сматра да је фабрика на изузетној локацији. „За сат времена смо на аеродрому и то је оно што је допринело нашој одлуци да овде отворимо своје погоне. Чачак је одличан избор поносни смо што смо за 18 месеци цео овај простор привели намени. Успели смо да уградимо савремене машине, које ће производити ауто делове, које ћемо извозити у цео свет. Цела инвестиција вредна је око 60 милиона евра, а биће уложено још новца. Изузетно смо поносни за све што смо до сада урадили, имамо одличне предуслове и трудићемо се максимално да их искористимо”, рекао је Милер.

Изградња ауто-пута Милош Велики била је велики плус који је познату немачку компанију довео управо у Чачак, а не у неки други део Србије. Град је урадио комплетну инфраструктуру, као и планска акта, што ће бити враћено кроз запошљавање грађана. Посао у „Фореверку“ већ су добили бројни млади Чачани,који имају прилику да раде на савременим машина, а управо је ова немачка инвестиција многе од њих задржала у родном граду.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да је деценијама маштано да Чачак постане симбол развоја и инвестирања. „Велика ствар за Чачак и Чачане, преко 4 хектара је сада под кровом и производним халским простором. Поверење које смо добили, оправдаћемо вредним и марљивим радом. Наставићемо даље да се боримо, од 11.000 незапослених у Чачку, сада је тај број смањен на пет хиљада, наставићемо у том правцу”, закључио је Тодоровић.

РИНА

 


16.06.2020.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO