Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Autor: RINA.rs


Корнишони вратили пољопривредну производњу на велика врата: У повртњацима запослене целе породице, за три месеца зараде неколико хиљада евра (ФОТО)


Чачак - Све већи број српских пољопривредних произвођача одлучује се за узгој корнишона, јер је ово поврће захваљујући кооперантским фирмама из Немачке постало изузетно исплативо. У чачанском крају више од 400 домаћинстава управо захвљајући корнишонима оствариће сигуран приход, који се креће и до неколико хиљада евра. 

„Ово је прва година у којој сам се одлучила за производњу на површини од три ара, дневно се убере од 100 до 180 килограма. Сорта кибрија захтева свакодневну бербу и све што се више бере, све више замеће. Берба је почела половином јуна и трајаће до половине септембра. Посао изгледа добар, може да се запосли читава породица која мора бити ангажована око три месеца“  рекла је за РИНУ, Даница Радовић из Мрчајеваца.

На захтевно европском тржишту пролази само најбоља класа, па ако се брање изостави само један дан, корнишони већ прелазе у другу. На пољопривредницима је само да обезбеде земљиште и воду а све остало је на откупљивачима, који финансирају комплетну производњу, од расада до репро материјала до свакодневних савета стручњака.

„Имамо агрономе на терену који обилазе кооперанте, како се род не би довео у питање, и конкретно им говоре шта треба да ураде. Ове године  ће бити произведено око хиљаду тона корнишона за потребе немачког тржишта. За три месеца, домаћинство које се определило за овај вид производње може зарадити минимално три хиљаде евра., јер све што се произведе то се и откупи“, рекао је Немања Јоксић директор Глобал систем кооперативе.

Oва немачка компанија до сада је набављала корнишоне из Турске, међутим далек пут и велики  трошкови транспорта, преселили су место откупа у Македонију која не може да произведе довољне количине. Стога је производњу корнишона организовала компанија Глобал систем кооператива која је склопила уговоре са пољопривредним произвођачима у Србији.

„Град Чачак подржао је ову причу и нама је циљ да запослимо најосетљивије групе људи.Овде је циљ да то раде породична газдинства, чланови домаћинства који немају потребе да ангажују сезонске раднике. Буквално упошљавамо породице, овога пута са корнишонима“, каже Снежана Марковић Ђуровић из Пољопривредне стручне службе.

РИНА


28.07.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO