Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Autor: RINA.rs


Прањани су поново добили своја крила: Свечано отворен аеродром на Галовићима, Вучићу мештани поклонили парцелу јуначке земље у знак захвалности (ФОТО) (ВИДЕО)


Горњи Милановац – Ништа не говори о пријатељству Срба и Американаца као Мисија Халијард у којој су мештани села Прањани спасавали савезничке пилоте и пружили им топао дом и храну онда кад је то било најпотребније. Сваке године свечано се обележава годишњица, а данашњој 76. по реду присуствовао је и председник Србије, Александар Вучић и том приликом свечано је отворен и Горски аеродром на Галовића пољу, симболично изграђен у облику авиона.

„Велика ми је част што се данас поново налазимо у Прањанима, прошле године овде смо такође разговарали са мештанима. Бескрајно сам захвалан читавој Шумадији што су те 1944. године осветлали српски образ. Јако је важно да сви схватимо колико је Мисија Хаијард била важна, али и тешка. Прањани су постали уточиште за стотине савезничких пилота и тада су Срби показали своју храброст. Многи су то хтели можда и намерно да забораве, ми смо тада са Американцима и Енглезима постали браћа по оружју. Ми смо у 20. веку имали можда и највише ратова на својој територији, нико толико људи није изгубио. Али са поносом смо чували своју отаџбину и трудили се да јунаштвом осветламо свој образ. Кроз све те тешке године српски народ се доста делио, али ја се надам да је томе дошао крај и да ћемо од сад бити јединство. На нама је да чувамо мир, али и нашу децу која су будућност Србије",рекао је Вучић у Прањанима.

Радољуб Јанковић имао је 14 година када је његов отац у породичној кући збринуо 10 Амриканаца и два Енглеза и данас се живо сећа тих дана.

"Сместили смо их у своје кревете, а ми смо два месеца спавала у салашу. Делили смо са њима комад проје и постали смо пријатељи који се разумеју иако нисмо знали ниједну реч енглеског језика. Сећам се како нас је једне зоре пробудила дрека са оближњег багрема на којем је висио човек са падобраном, али и дана кад сам добио задатак да њих седам одведем на купање на Чемерницу", присећа се Радољуб и додаје да је поносан што је дочекао да Прањани добију свој горски аеродром.

„Предник Вучић је Прањанима вратио крила, а овај честити народ то уме да цени. Урадио је нешто што су сви знали, а сви су ћутали. Нашим селима вратио је убијени понос и заслужио је на тај начин комад земље на поклон. Да знате, људи се овде најтеже одричу земље јер је прекопана рововима, наливена знојем и крвљу, али вама је дајемо од срца и сматраћемо вас добрим комшијом", рекао је Јанковић.

Амбасадор Америке у Србији, Ентони Годрфи, подсетио је на значај мисије Халијард која је била једна од најмасовнијих, јер је тада спашено око 500 савезничких пилота.

„Данас обележвамо једну важну и имам част да будем први амерички амбасадор који учествује на обележевању 76. годишњице, у новом комплексу. Заувек чувамо сећање на храброст српских сељака, који нису штедели своје животе, како би спасили животе савезничких пилота и зато Мисија Халијард заслужује сву пажњу. За Прањане ће чути цео свет, јер ће бити уцртани на гугл мапи, захваљујући овом новом аеродрому", рекао је амерички амбасадор Ентони Годфри.

РИНА


26.09.2020.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO