Tri devojčice su ostale bez oca, bio je čovek koji bi sve dao za druge: Prijatelji iz Kraljeva se potresenim porukama opraštaju od Stefana nastradalog na Kosovu     ·     Zadobio je povredu glave i prebačen u jedinicu intenzivne nege: Poznato stanje vozača koji je u centru Čačka izgubio kontrolu i udario u izlog radnje     ·     Otišao da obiđe konje i nestao, porodica veruje da je živ: Skoro dva meseca nema ni traga ni glasa od Dragana iz Čajetine, kćerka Jelica moli ako neko ima bilo kakvu informaciju da im javi (FOTO)     ·     Dramatična scena u Čačku: Vozač opela izgubio kontrolu i u punoj brzini zakucao se u izlog radnje, očevici sumnjaju da mu je pozlilo tokom vožnje (FOTO)(VIDEO)     ·     Pretučen vozač kombija nakon incidenta u saobraćaju: Incident u Prijepolju, napadač pobegao sa lica mesta a policija traga za njim     ·     Vozači veliki oprez na auto-putu: Narednih deset dana izvode se radovi na deonici Ljig - Preljina, pojedine trake biće zatvorene za saobraćaj     ·     Uništeno sve za nekoliko minuta, tuga neopisiva: Jak grad opustošio nekoliko sela u srpskoj Toskani, rod jabuke kod Dejana iz Vinče potpuno desetkvan (FOTO)     ·     Rano jutros tresao se Kragujevac: Osetio se zemljotres jačine 2.2 stepena po Rihteru     ·     Tri dana žalosti povodom pogibije u tragičnom dogadjaju u Banjskoj     ·     Drama okončana u poslednji čas: Goreo dimnjak na stambenom objektu u Priboju, ovo je sreća u nesreći     ·     11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“     ·     Ekipe Civilne zaštite dežurale čitave noći: Obilne padavine nisu napravile veće probeme u Moravičkom okrugu, reke ostale u svojim koritima     ·    


Autor: RINA.rs


На овом месту можете купити директорску фотељу и постати власник Поште и Дома културе: Миливоје продаје центар једног српског села (ФОТО)


Горњи Милановац - Село Брезна некада је било  једно од већих  по броју становника у горњомилановачкој општини, a данас je ова варошица отишла  на добош. Проживљава судбину многих места у Србији која су напуштена и угашена.  Ако којим случајем имате мало новца на рачуну можете купити главни трг ове планинске лепотице за мале паре  и то све заједно са Домом културе, поштом и месном заједницом.

Миливоје Филиповић, пре неколико година покушао је да спаси завичај од шверцера и трговаца тако што је купио центар села, како га време гази плаши се да ће битку са годинама изгубити, па је одлучио да ову за њега велику вредност прода неком ко је исто тако као он расположен да је чува.

"Oво је некада био центар живота, у пошту је стизало на стотине писама годишње, а још увек очувани стоје сефови и диркторске фотеље.  Купио сам ово пре две до три године од тадашње задруге, дом културе, месну заједницу, продавницу, пола поште где имају два стана и око четри хектара обрадиве земље.  Не гледам да зарадим на томе, продајем по истој цени, само хоћу да се уверим да ће овај симбил села отићи у праве руке“, каже Миливоје за РИНУ.

Центар села Брезна грађен је пре око стотину година кулуком и мобом свих мештана. У изградњи су учествовали мушкарци, али и жене и деца. Сви су дали свој допринос, пролили зној и зарадили жуљеве на рукама како би њихово село имало центар за понос. Нису очекивали овакву судбину за крај.

"Ово је симбол нашег села, а данас је симбол и судбине српског сељака. Ово је некада  био успешан воћарски крај, а до пре десет година овде је било пуно људи, имао си са ким и да попричаш и да попијеш ракију, тога више нема и остале су нам само напуштене  грађевине као споменик да сведоче о том времену", казао је за РИНУ, Михајло Николић мештанин села Брезна.

Кажу да свака роба има свог купца, па остаје  да се види да ли ће неко у Србији купити и центар села све заједно са месном канцеларијом и старом поштом.

РИНА


27.09.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO