Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Како су Европа и Америка преузели технологију из ариљских воћњака


Чачак – У Свечаној сали Агрономског факултета у Чачку данас је представљена монографија „Јагодасто воће – технологија гајења заштите и прераде, склопљена 726 страна знањем и искуством петорице научника из овог краја, уз финансијску подршку Министарства просвете РС. Кеига студиозно обухвата начин гајења седам воћних врста – јагоде, малине, купине, рибизле, огрозда, хибрида између црне рибизле и огрозда, и боровнице, а потписују се доктори Светислав Петровић, Томо Милошевић, Дарко Јевремовић, Иван Глишић и Небојша Милошевић.
- Монографија `Јагодасто воће` у којој сам један од сарадника обухвата технологију гајења и производње ових врста. Прве три гаје се у значајним количинама у Србији, а остале су перспективне мада су и оне у Србији имале велики значај и одговарајућу производњу.
Ово је четврто издање мојих студија о малини. Почели смо од 1998. године, а последња је објављена 2005. Тада смо се договорили да све то систематизујемо у једну посебну књигу о јагодастом воћу. Значај ових наших књига је у томе да помогнемо произвођачима у савлађивању нових технологија и да заједно са нашим воћарима зауставимо пад производње, посебно малине и купине – рекао је професор Светислав Петровић на представљању.
И напоменуо:
- Догодило се нешто што сам још давно предвиђао, да ћемо веома брзо, ако не пронађемо нека нова решења, пасти у производњи јагодастог воћа на неко место које нам иначе не припада. У једном дугом периоду Србија је била водећи произвођач малине у свету. Можда сам нескроман, али ипак је највећа заслуга за то пре свега у Ариљу, а у научном погледу аутори ове књиге заузимају веома значајно место.
Он истиче да је циљ свих научних истраживача да учествују у стварању нових, повољнијих услова за оживљавање производње неких врста јагодастог воћа.
- Имам много година и дуго памтим: некад је на овом подручју била врло значајна производња рибизле, јагоде, огрозда, стигла је тада и боровница. То је у Србији кренуло од двадесетих прошлог века, респективна производња је била од тада до почетка Другог светског рата. Касније се све то сводило на поједине врсте где су се тренутно добијали финансијски резултати” - нагласио је Петровић, професор чачанског Агрономског факултета у пензији.
На ту беседу др Томо Милошевић, данашњи декан Агрономског факултета у Чачку, додао је:
- Ми данас имамо прилику да се дружимо са професором Светиславом Петровићем који је један од људи који је седамдесетих прошлог века успео да преточи све оне појаве у експлозији гајења ариљске малине, и Ариље је постало препознатљиво име за производњу ове воћне врсте. Он је та особа, да поменем још Добрила Ненадића и Јоковића из Ужица, који су устоличили овакав начин гајења малине. Малину су, што се технологије гајења тиче, преузели други од нас, и окружење и Европа и Америка. То је велики успех.
Декан Милошевић посебно наглашава још нешто:
- Што се тиче ових других култура, ту су се ствари драстично промениле. Ако бисмо се вратили у раздобље од пре четрдесет година и тадашњем гајењу јагоде, које је многа домаћинства бацила у орбиту, данас не бисмо имали ни за пуко преживљавање. Зато смо код јагоде а посебно код рибизле и боровнице предочили најновија искуства. Прмене иду заиста брзим током, ко се не уклопи у те новости мислим да неће успети да се снађе на овом тржишту јер је сурово до бесвести.
Милошевић изричито напомиње:
- Ми немамо традицију гајења рибизле и огрозда. У поређењу са неким другима, ове две врсте, и у осносу на неке егзотичне које се много гурају у овом време, као аронија, то не може да се пореди са рибизлом. Она је претрпела ударац од малине и сад се овде увози рибизла да бисмо направили неке производе.
Издавачи књиге су чачанске научне куће, Институт за воћарство и Агрономски факултет, а директор Института др Милан Лукић, поручио је на представљању.
– Још једна сјајна монографија од још бољих аутора угледала је светло дана, на задовољство научних раника, студената и произвођача.

РИНА


01.10.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO