Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Последице пандемије корона вируса нису заобишле ни жене на селу: Суочавају се са бројним проблемима,њихово удруживање једино решење (ФОТО)


Чачак - Положај жена на селу тежак је у сваком случају, сваког дана и из године у годину. Међутим, епидемија корона вируса то стање је само додатно погоршала. Многе од њих су услед изостанка превоза у њиховим удаљеним местима остале без посла у појединим приватним фирмама, а као велики проблем поставље се питање њиховог здравственог осигурања.

„Сеоске жене су добре мајке, домаћице и супруге, али и вредне раднице на њиви и у тору. Обележавање Међунардоног дана жена је важан датум кад имовај догађај је шаљемо поруку да је удруживање пут да лакше нађу пролаз до тржишта и ланца добављача, радећи на развоју села. Жене из сеоских средина су међу најпогођенијим пандемијом, оптерећене су још више кућним пословима, бригом о деци која су код куће, али и о старијим члановима домаћинства, уз све друге послове у које раде у пољопривреди. Апелујемо на мушкарце да у већој мери помажу женама у обављању кућних послова, јер и оне равноправно раде у пољу и на њиви”, рекла је НадеждА Сатарић, председница удружења жена „Амиту“.

На Међунрадни дан жена на селу, 15. Октобар, жене из удружења „Евгенија“ код Чачка дочекале су у селу Јеживица потпредседницу Владе и председницу Координацоног тела за родну равноправност,  Зорану Михајловић и овим поводом поручила да жене са села живе тешко, али да нису заборављене, и да су Влада Србије, Kоординационо тело, локалне самоуправе и удружења жена ту да стварају боље услове за живот жена, као и мушкараца.

“Моја порука женама данас је да се удружују и буду заједно, јер на тај начин можемо да им обезбедимо новац за пројекте. Жене су те које воде рачуна о газдинствима, пољопривредној производњи и гарант су очувања села. С друге стране, само 12% жена су власнице газдинстава, три од четири жене раде за смештај и храну, а 60% њих нема право на пензију. И зато смо ту да створимо услове да буду здраве, да добију пензије и да имају боље, једнаке услове за живот”, рекла је она.

Михајловићева је додала и да ће заједно са удружењима упутити иницијативу Министарству финансија и Министарству пољопривреде за измену два закона, која ће омогућити женама пензионо и здравствено осигурање, али и подстицаје за рањиве категорије, а то јесу жене са села.

“Такође, радимо и на обезбеђењу боље инфраструктуре, како би жене и њихове породице остале да живе на селу. А локалне самоуправе упућујемо на то да приликом планирања буџета воде рачуна и обезбеде средства и подстицаје и за делатности којима се баве жене”, рекла је Михајловићева.

Милун Тодоровић подсетио је да четвртину светске популације чине жене на селу, а само 2% поседа се води на њих, што говори о томе колико су угрожене.

“Ове жене чувају традицију, али се боре за свој и опстанак своје деце и породица. Наш задатак је да им помогнемо и да улажемо у инфраструктуру, али и да помогнемо удружењима као битним организаторима пласмана њихових производа. Важно је и да оснажимо младе мајке, да изградимо вртић у Заблаћу и да мајке са села могу да оставе децу у предшколским установама, те да имају времена за посао у удружењима и газдинствима. Циљ је да жене на селу имају исти статус као жене у граду, да буду једнако поштоване”, рекао је Тодоровић.

РИНА 


15.10.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO