Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Никола једини на Балкану оспособљава машину која штампа куће: Стамбени објекти уместо за неколико година, биће готови за само 15 сати (ФОТО)


Чачак - Са револуционарним развојем модерних технологија у 21. веку градња стамбених објеката од блокова или постављење монтажних кућа постаће прошлост - штампање кућа од бетона постају стварност у источној Европи. Никола Ракић рођен у Швајцарској своје стечено знање на Факулету организационих наука у Србији применио је на најбољи могући начин и то у Чачку, креирајући машину која може штампати бетонске објекте за становање на три спрата за невероватних 15 сати.


"Тренутно сада радимо на развоју и унапређењу највеће ЦНЦ машине на Балкану, која ће функционисати на принцима 3Д штампача. Габарити ове машине су енормни, висине десет метара као и ширине такође 10 метара и не постоји ограниченост у дужини. Машина нам омогућује да сама може да одштампа објекат од бетона по задатом нацрту и посебној рецептури познате компаније "Лафарге Холцим" фирме која ће испуњавати све ИСО стандарде у погледу квалитета смесе од које се гради", рекао је за РИНУ, Никола Ракић, један од идејних твораца прве машине оваквог типа на Балкану.

Сам објекат се лије на лицу места, постављањем 3Д штампача, лако се транспотује и у чију монтажу су неопходна од 2-4 човека, и траје око три сата.

"Ми сада пројектујемо ту посебну мешалицу која ће правити ту иновативну смесу која је сама по себи термоизалоционог карактера. Машина по нашем прорачуну за један секунд може да излије од 20 до 40 центиметра зида, што би значило да за неких 15 сати рада 3Д штампача може бити готов објекат од 100 квадрата са свим унутрашњим зидовима, а могућност наше машине досеже до градње стамбеног објекта до три спрата", казао је Ракић.

Подршку овом пројекту пружили су професори са Машинског факултета који раде на изради софтвера за пројектовање стамбених објеката као и фирма Микро контрол која је задужену за саму аутоматизацију машине.

"Комплетан производ је продукт компаније "NaturaEco" са тимом стручњака, до сада овакав тип машине још нигде није произведен у источној Европи, и сада радимо на добијању свих потребих ИСО сертификата који нам омогућавају да се овај продукт може извозити и ван граница наше земље, што ће у многоме допринети отварању нових радих места", истакао је Никола.

Прве пилот куће у Србије биће изграђене почетком трећег квартала 2021. године у Чачку.

"Имамо подршку града Чачка са којим смо потписали уговору септембру месецу ове године за изградњу првих стамбених објеката величине око 50м2 за социјално најугроженијих грађана. Цена изградње оваквих типова коштаће 195 евра по квадрату", додаје Ракић.

Објекат за становање може да се одштампа у било ком облику, а једина ограничења су да објекат не пркоси законима физике.

Никола који је у Чачак дошао због супруге остао је у овом српском граду, а своје иновативне бизнис идеје реализује у просторијама Научно технолошког парка, где користи канцеларијски и халски простор.

РИНА


15.03.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO