Vrane pamte lica ljudi i može se desiti da ponove svoj "napad": Dragiša je poznavalac ptica i otkriva - zašto napadaju baš u maju i ima li razloga za strah     ·     Preminuo muzičar Toni Montano     ·     Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·    


Autor: RINA.rs


Никола једини на Балкану оспособљава машину која штампа куће: Стамбени објекти уместо за неколико година, биће готови за само 15 сати (ФОТО)


Чачак - Са револуционарним развојем модерних технологија у 21. веку градња стамбених објеката од блокова или постављење монтажних кућа постаће прошлост - штампање кућа од бетона постају стварност у источној Европи. Никола Ракић рођен у Швајцарској своје стечено знање на Факулету организационих наука у Србији применио је на најбољи могући начин и то у Чачку, креирајући машину која може штампати бетонске објекте за становање на три спрата за невероватних 15 сати.


"Тренутно сада радимо на развоју и унапређењу највеће ЦНЦ машине на Балкану, која ће функционисати на принцима 3Д штампача. Габарити ове машине су енормни, висине десет метара као и ширине такође 10 метара и не постоји ограниченост у дужини. Машина нам омогућује да сама може да одштампа објекат од бетона по задатом нацрту и посебној рецептури познате компаније "Лафарге Холцим" фирме која ће испуњавати све ИСО стандарде у погледу квалитета смесе од које се гради", рекао је за РИНУ, Никола Ракић, један од идејних твораца прве машине оваквог типа на Балкану.

Сам објекат се лије на лицу места, постављањем 3Д штампача, лако се транспотује и у чију монтажу су неопходна од 2-4 човека, и траје око три сата.

"Ми сада пројектујемо ту посебну мешалицу која ће правити ту иновативну смесу која је сама по себи термоизалоционог карактера. Машина по нашем прорачуну за један секунд може да излије од 20 до 40 центиметра зида, што би значило да за неких 15 сати рада 3Д штампача може бити готов објекат од 100 квадрата са свим унутрашњим зидовима, а могућност наше машине досеже до градње стамбеног објекта до три спрата", казао је Ракић.

Подршку овом пројекту пружили су професори са Машинског факултета који раде на изради софтвера за пројектовање стамбених објеката као и фирма Микро контрол која је задужену за саму аутоматизацију машине.

"Комплетан производ је продукт компаније "NaturaEco" са тимом стручњака, до сада овакав тип машине још нигде није произведен у источној Европи, и сада радимо на добијању свих потребих ИСО сертификата који нам омогућавају да се овај продукт може извозити и ван граница наше земље, што ће у многоме допринети отварању нових радих места", истакао је Никола.

Прве пилот куће у Србије биће изграђене почетком трећег квартала 2021. године у Чачку.

"Имамо подршку града Чачка са којим смо потписали уговору септембру месецу ове године за изградњу првих стамбених објеката величине око 50м2 за социјално најугроженијих грађана. Цена изградње оваквих типова коштаће 195 евра по квадрату", додаје Ракић.

Објекат за становање може да се одштампа у било ком облику, а једина ограничења су да објекат не пркоси законима физике.

Никола који је у Чачак дошао због супруге остао је у овом српском граду, а своје иновативне бизнис идеје реализује у просторијама Научно технолошког парка, где користи канцеларијски и халски простор.

РИНА


15.03.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO