Policajac iz Policijske uparve u Boru uhapšen je zbog odavanja informacija o nestaloj Danki     ·     Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Успостављање сарадње општина Чајетина и Источни Стари Град


Чајетина - Општина Чајетина и градска општина Источни Стари Град која припада граду Источно Сарајево, данас су у просторијама општине Чајетина потписали повељу о успостављању сарадње ове две општине, а потписници документа били су Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и Бојо Гашановић, начелник општине Источни Стари Град.

„Желео бих да ово што данас потписујемо траје вечно и да се никад не покида. Данас смо сведоци једног апсурда да се браћа братиме, не нашом кривицом него кривицом неких неразумних људи који су повлачили овакве границе, делили нас али ми ту везу никада нисмо кидали. Наш задатак је да успоставимо и поспешимо сарадњу са Источним Старим Градом на свим пољима, почев од економског, туристичког, спортског и културног”, изјавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Према његовим речима сигурно је да је ово само једна круна сарадње са Републиком Српском.

„Ми смо одавно братска општина и са општинама Трново и Лакташи, а имамо одличну сарадњу и са Бањалуком, Бијељином и Сарајевом. Морам да кажем да је кроз историју народ златиборског краја био везан за Сарајево скоро као и за Београд. Људи који су неговали те везе никада нису ни престајали са тим. Ово је наставак онога што су наши преци започели јер знамо да су некада Ужичани и читав овај крај трговали са свим територијама ка Сарајеву. Знам да вам ускоро предстоје локални избори и не сумњам у успех овог тима који дужи низ година, као и ми, успешно води своју локалну самоуправу, и зато му овиме дајемо подршку”, истакао је Стаматовић.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић се захвалио на овом успостављању сарадње и нагласио да је између два простора само једна вештачка линија а да српски народ, у суштини, није подељен, додавши да је увек тако било, и да ће се и у будућности та сарадња наставити.

Гашановић је појаснио да општина Источни Стари Град, обухвата Башчаршију, и да је настала 1992. године из сарајевске општине Стари Град, као и да се ентитетском линијом у дужини од 40 километара граничи са федералним Сарајевом.

„Јако је битно за нас да имамо неку везу са Србијом, да имамо већу гаранцију опстанка на том простору. Заиста, опстати на ентитетској линији и функционисати у овакво време када су изражене дубоке поделе у Босни и Херцеговини је тешко. Свака добра реч, нешто што би нам неко препоручио, помогао и иницирао много нам значи. Зато нам је битно да смо данас овде, да имамо вашу подршку, да нас осећате као своју браћу, као и ми вас и да наставимо да се развијамо у духу привредне, спортске, културне и сваке друге сарадње”, закључио је Гашановић.

Након потписивања повеље о братимљењу, председници су разменили поклоне, тако да је настављена традиција да општина Источни Стари Град својим пријатељима поклања гусле.

РИНА


20.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO