Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·    


Autor: RINA.rs


У Прибоју се налази један од десет најбољих пчелињака у свету: Светозар већ три деценије производи најздравији мед (ФОТО)


Прибој – Када је Светозар Колџић из Прибоја пре тридесет година почињао да се бави пчеларством, није очекивао да ће након три деценије имати један од десет најбољих пчелињака  у свету. Заједно са супругом Кристином води рачуна о најмарљивијим створењима на свету, а оне им не остају дужне.

„Имамо 90 друштава и годишње  произведемо преко 1000 килограма меда, рекордна је била 2015. година са 2700 килограма меда, док је година на измаку била једна од најлошијих. Такође,  произведе се и 50 - 60 килограма полена, 7-8 килограма прополиса,око 10 килограма перге. Наше имање био је и Огледни пчелињак за недавна светска истраживања,а у посети домаћинству били су и светски признати стручњаци: Нанати из Италије, Сантрач из Бања Луке, професор Кулинчевић из Србије “, рекао је Светозар.

Пчелари Колџићи имају здраве пчеле и пуне витрине признања, , као и оно најдрагоценије, а то је задовољство у души. На светској смотри квалитета у Мадриду добитници су Златне статуе и медаље за укупан квалитет пчелињих производа, и то као први пчелињак у свету, а нису изостале награде и из других земаља. А, незванично ласкаво признање стигло је кад је њихов производ користио и најбољи тенисер света, Новак Ђоковић.

„Увек се трудимо да у наш рад унесемо иновације и то се препознаје.  Уз коришћење разних биљака, од којих највећи број гајимо на свом имању, мешамо их са медом и тако стижемо  до цифре од 42 регистрована природна производа која су и укусна храна, али и природан лек Примера ради,ту су водени раствор за очи и бебе, бронхи мед, или већ поменута перга, чија су само дневно три грама под језик, довољна за сигурно јачање вашег имунитета“, каже овај пчелар из Прибоја.

Светозар Колџић  аутор је текста у „Српском пчелару", често цитираног у овој области на тему Гајење пчела без хемије.

Иако су у осмој деценији живота, Кристина и Светозар не посустају, радиће веле, док им то здравље и ум доозволе, а жеља је, да њихов успешан посао, и свакако немерљиво богаство, наставе млађи.

РИНА


23.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO