Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·     Bujični potoci se izlili i potopili puteve u selima Požege: U Užicu pala ogromna količina kiše - situacija u Zapadnoj Srbiji nakon oluje se stabilizuje     ·     Prve slike izvlačenja teretnjaka koji je sleteo sa autoputa kod Preljine: Nadležni apeluju na dodatan oprez (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Изузетно термално богатство код Ариља: Након што је једна Ивањичанка ту проходала, многи су после ње баш ту дошли по свој лек (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље – Протичући кроз атар села Висока, на најчистијој реци у Србији, Великом Рзаву појављују се бројни термални извори минералне воде, на 600 метара надморске висине. Због потврђеног благотворног дејства на људско здравље овај локалитет познат је и као Височка бања, а мештани са колена на колено преносе причу о настану базена управо на овом подручју.

„Бања постоји сигурно око осам векова, а ова вода као лек корсити се  дуже од 100 година. Међутим,  први базени настали су 1948. године, када је један Ивањичанин на санкама довео своју жену на обале Рзава, коју су претукли Немци и није могла да хода. Након петнаест дана коришћења ове воде и купања у њој, она је како су тада причали, пешке се вратила у своје село. У знак захвалности тај Ивањичанин, како је био имућнији, у Височком кањону први је подигао бањске базене“, рекао је за РИНУ, Драгослав Ковачевић из Ариља који је био један од иницијатора за уређење Височке бање.

До овог лековитог места, скривеног међу стенама, може се доћи једино пешке уском стазицом која води кроз живописне крајолике Великог Рзава. Захвљајући управо вредним Ариљцима ова бања није препуштена забораву и пропадању, па се врло често организују радне акције, како би  базени били заштићени од плављења.

„Вода има константну темперауту од 24 степена, па се у њој људи и зими купају. Од давнина је позната да лечи реуму, срчане проблеме, нервна, кожна и очна обољења. Многи су овде дошли болесни, а отишли здрави и тај добар глас се јако брзо прочује код народа. Иако није толико позната у Србији, преко лета овде је пуно посетилаца, долазе људио из Ариља, Пожеге, Ивањице, али има пуно и Београђана“, каже Драгослав.

Иако поседује изузетан туристички потенцијал, Височка бања још увек је недовољно искоришћена. Располаже са око 30 лежајева у приватном смештају,тако да бројни гости се овде не задржавају, већ само овуда пролазе. Ипак, ово лето било је другачије, јер су многи управо у овом делу ариљског раја потражили спас од корона вируса.

„Ресторан у близини Височке бање држим већ десет година и никад није било посла као овог августа. Велики број људи посетио је село Висока, као и бању. Већина њих пробала је и најукуснију рибу, која се може јести само овде. Сви знамо да је Велики Рзав најчистија река у Србији, самим тим и риба из ње има посебан укус. У викендицама које се налазе у близини ресторана, по први пут се тражило место више. Било би добро да се овакав тренд посете Височкој бањи настави и следећег лета, кад прође корона“, каже кроз осмех Милан Милојевић Јаро, мештанин села Висока.

Извори термалне воде у Височкој бањи истичу из подземног језера и под сопстевним притиском проналазе отворе у стенама где је најмањи отпор, а то је најнижа тачка у кањону Рзава. Истичући из језера меша се са речном водом и хлади се.

Овакав тип кањонских извора је прави термални раритет и једини је ове врсте у Србији и бившој Југславији. Посебно су ретке висеће терме, извори у стенама, изнад корита реке.

РИНА

 


24.10.2020.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO